LEDENO JUTRO NA PEŠTERI: U Karajukića bunarima minus 26!

0
828
blank
Foto: FoNet / Ilustracija

Ledeno jutro osvanulo je na Pešterskoj visoravni. Tokom noći temperatura se u samom gradu spustila do minus 23 stepena, do osam sati “otoplilo” je do minus 19, dok je u Karajukića bunarima, na drugom kraju visoravni temepratura jutros pala na minus 26 stepeni.

“Ovo je drugi najhladniji 1. mart u Sjenici od kako se ovdje mjeri temperatura. Zabilježeno je u našim knjigama da je 1. marta 1965. godine u Sjenici bilo minus 25 stepeni”, kaže Fadil Mahmutović, rukovodilac Meteorološke stanice u Sjenici.

Po njegovim riječima, noć je na visoravni bila tiha, vedra, što su uz priliv ledenog vazduha sa sjevera kontinenta klasični uslovi za izuzetno niske temperature.

blank

“Dolazi do klasične temperaturne inverzije. Vazduh se hladi na okolnim planinama, a onda se, pošto je teži, spušta u sjeničku kotlinu i zbog toga je u Sjenici jutros ovako hladno”, kaže Mahmutović.

Jutro je ledeno, jedno od najhladnijih ove zime, ali, borimo se. Ova zima je osjetno toplija no prošlogodišnja kada je temperatura padala i ispod minus 30 stepeni, kaže Radoje Kuč, mještanin sela Dolići na Pešteru.