Ljajić: Izmjena izbornog zakona, da ne bi fantomske manjinske stranke učestvovale u izborima

0
909
blank
Foto: Facebook/SDP Srbije

Predsjednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić rekao je danas da će ta stranka nakon beogradskih izbora pokrenuti inicijativu za izmjenu izbornog zakona, čime će, kako je istakao, biti onemogućeno da fantomske manjinske stranke učestvuju na izborima.

“Nakon završetka izbora pokrenućemo inicijativu za izmjenu izbornog zakona da ne bude dozvoljen cirkus od 24 izborne liste, kao na ovim beogradskim izborima”, kazao je Ljajić ispred Tržnog centra “Ušće” gdje je s aktivistima dijelio besplatne knjige u okviru predizborne kampanje.

On je dodao da će na taj način biti onemogućeno da se pojavljuju “fantomske manjinske stranke koje čine skoro trećinu na ovim izborima”.

Prema njegovim riječima, nijedna od tih stranaka nije ranije govorila o manjinskim pravima, a sada učestvuju u izborima koristeći prirodni prag.

“Treba da spriječimo svaku zlupotrebu izbornog prava, to što zakon omogućava manjinama da lakše uđe u parlament, ali ovo više nema veze ni sa manjinama ni sa izbornim pravom. Moramo da uozbiljimo našu političku scenu, a to se može sa novim izbornim zakonom”, istakao je Ljajić.

On je dodao da će SDPS ponovo inicirati i predložiti model izbornog zakona Skupštini Srbije.