LJAJIĆ: Neformalni prijedlog Janše o razrješenju krize je poziv na nove sukobe u regionu

0
552
blank

Neformalni prijedlog slovenačkog premijera Janeza Janše da je za krizu na Zapadnom Balkanu najbolje rješenje da se završi proces disolucije Jugoslavije, nije ništa drugo nego poziv na nove sukobe i vraćanje u devedesete godine, iz kojih Janša izgleda nikada nije izašao, ocijenio je predsjednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić.

“Ovo je najbolji primjer kako nacional – populisti olako potežu za rješenjima, koja na prvih pogled izgledaju jednostavno i logično, a u suštini, umjesto jednog, otvaraju na desetine novih problema u regionu”, rekao je Ljajić agenciji Beta.

Dodao je da Janša smatra da se državne granice moraju poklapati sa etničkim, što znači da u jednoj državi mogu živjeti isključivo pripadnici jedne homogene etničke grupe.

“Ta teorija iz 19. vijeka nas je i odvela u ratove devedesetih, a Janez Janša bi ponovo, sa pristojne udaljenosti, da posmatra nove etničke sukobe, ili eventualno ‘humano preseljenje’ stanovništva iz jedne u drugu državu”, smatra Ljajić.

Kako je kazao, “slovenački premijer svakako na ovaj način želi da sebe prikaže važnijim nego što jeste u okviru Evropske unije, ali više od toga zabrinjava činjenica da je on predsednik vlade zemlje koja je danas članica EU”.

“Ova izjava Janeza Janše mnogo više govori o stanju u EU, nego o samom Janši, koji je inače cijelu svoju političku karijeru obeležio skandalima i političkim egzibicionizmom”, rekao je Ljajić.

Izvor: Beta