Ljajić o posjeti Vučića Priboju: Siguran sam da će spriječiti nove incidente

0
647
blank
Screenshot: N1

Ako se istraje na porukama gradnje zajedničkog života Srba i Bošnjaka i da nema tolerancije za one koji izazivaju incidente, onda incidenata neće biti, rekao je lider SDPS-a Rasim Ljajić povodom posjete predsjednika Aleksandra Vučića Priboju.

Ljajić objašnjava da su za odnose Srba i Bošnjaka važne dve ravni, jedna je odnos Beograda i Sarejeva, a druga su sami odnosi dva naroda u Sandžaku.

“Moram da kažem jednu stvar koju malo ko u Srbiji zna – mi smo u Sandžaku 90-tih godina, a rat je bio na samoj granici sve to vrijeme, i kasnije, imali manje međuetničkih incidenata nego što ih je bilo u Vojvodini”, rekao je Ljajić za Politiku.

Taj odnos se, prema riječima Rasima Lajića, zadržao i poslije 2000. godine.

Naglašava da su tenzije u ovom dijelu Srbije porasle pre izvesnog vremena, kada je grupa ljudi, među kojima policajci, pjevala uvredljive pjesme na račun Bošnjaka što je, kaže, za njega bilo veliko iznenađenje.

“Zaprepašćen sam serijom incidenata, koje nipošto ne bih minimizirao, bez obzira na to ko je i kojom prilikom nešto uradio, još da slikate sebe, da se time hvalite i da puštate na društvenim mrežama, to je ozbiljan problem”, rekao je Ljajić.

To, dakle, nije ni afekt, ni incident, već ozbiljan signal za poremećenu atmosferu, ne ulazeći u to, ko je manje, a ko više doprineo tome.

Smatra da je time Vučićeva posjeta Priboju utoliko značajnija.

“Prvi čovjek države ode da razgovara s Bošnjacima i uputi umirujuće i relaksirajuće poruke koje su praćene praktičnim djelovanjem, prije svega državnih organa”, rekao je Ljajić.

Dodaje da je osnovna poruka bila da, osim gradnje zajedničkog života, nema toleracije za one koji incidente koji su se dogodili u Priboju izazivaju, bez obzira da li je reč o Srbima ili Bošnjacima.

Kako kaže, ako se takva poruka pošalje i ako se na njoj istrajava, siguran je da incidenata neće biti.

“Siguran sam u to zato što postoji osnova da se ti odnosi afirmišu i unaprede. Da se razumijemo, nije to bratstvo i jedinstvo, niti kozaračko kolo, razlike su velike, čak i animoziteti, ali su ljudi naučili da žive s tim i naučili da ne učine drugom bilo šta nažao. A kamoli da na ovakav način vrijeđaju nečija osećanja”, ističe Ljajić.

Izvor: Tanjug