Ljajić: Posljedice uvođenja takse velike, čak i da sutra bude ukinuta

0
703

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da je trgovina sa preduzetnicima na Kosovu u potpunosti obustavljena poslije odluke Prištine da taksu na uvoz robe iz centralne Srbije poveća na 100 odsto, javlja Beta.

Navodeći da je prije uvođenja takse promet na mesečnom nivou iznosio oko 40 miliona eura, Ljajić je ocijenio da će posljedice te odluke Prištine biti “jako velike, čak i sutra da se sve ukine”.

blank
Foto: Profimedia

“Sa političke tačke gledišta ovo vodi samo u nestabilnost. Takse su otvorile Pandorinu kutiju i mislim da se neće stati na tome, da će se ići sa drugim preprekama koje će pogoršati ukupne prilike u regionu, umesto da idemo ka tome da tražimo rješenja, ako ne konačna onda bar da omogućimo ljudima da normalno žive“, rekao je Ljajić za Radio-televiziju Srbije.

On je kazao da ne vjeruje da će vlasti u Prištini snositi sankcije zbog uvođenja takse od 100 odsto i dodao da od sastanka Stalnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje očekuje “samo još jedan apel da se takse ukinu”.

“Ne vjerujem da može išta više od toga, volio bih da budemo iznenađeni oštrom reakcijom. Mi se suočavamo i sa krizom autoriteta EU jer ako ne možete da riješite ovakav spor koji je evidentan, kako onda možete da posredujete u traženju političkog rješenja za ovaj problem”, rekao je Ljajić.

blank
Foto: Tanjug/AFP

Govoreći o pregovorima o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom, Ljajić je rekao da je 80 odsto sporazuma usaglašeno i izrazio očekivanje da će biti potpisan tokom posjete predsjednika Rusije Vladimira Putina Srbiji u januaru naredne godine.

Ljajić je dodao da očekuje da do kraja godine bude ostvaren cilj od 3,4 miliona turista, pri čemu je odnos domaćih i stranih turista prvi put izjednačen.

“Očekujemo devizni priliv od 1,3 milijardi eura, prošle godine smo imali nešto manje od 1,2 milijarde“, rekao je Ljajić i dodao da su u budžetu za narednu godinu obezbijeđena sredstva za 100.000 vaučera za domaće turiste.