Ljajić: U 2018. vaučeri za turiste i podsticaji za turističke agencije

0
921

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je da je za dodjelu 80.000 vaučera za podsticaj domaćeg turizma u 2018. godini opredijeljeno 400 miliona dinara.

On je u intervjuu agenciji Beta rekao da je u 2017. godini podeljeno oko 91.000 vaučera i da će ako bude potrebe i ove godine biti opredeljena dodatna sredstva za još vaučera.

Najavio je da se ove godine ponovo uvodi mjera podsticaja turističkim agencijama u Srbiji za organizovano dovođenje stranih turista i da je za to namenjeno 50 miliona dinara.

“Želimo da pomognemo domaćim turističkim agencijama i agencijama koje rade sa stranim partnerima”, rekao je Ljajić.

Objasnio je da ta mera predviđa subvencije od pet do 10 eura po turisti, zavisno da li je organizator putovanja ili radi sa nekom od stranih agencija.

Cilj te mjere je, kako je naveo, da što više stranih turista dođe u Srbiju.

Podsjetio je da prethodni put u 2016. godini, kada je ta mjera također bila uvedena, ta sredstva nisu iskorišćena, jer su se agencije žalile na komplikovanu procedure i naglasio da su sada procedure znatno pojednostavljene.

“Verujem da ćemo napokon iskoristiti ta sredstva jer smo makismalno pojednostavili procedure i da će se to odraziti na veći broj dolazaka stranih turista”, rekao je Ljajić.

Radna grupa za banje, prva na redu Kuršumlijska banja

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da je Vlada Srbije ponovo formirala radnu grupu za privatizaciju i rješavanje problema u banjama i da postoji zainteresovani investitor za Kuršumlijsku banju.

On je u intervjuu agenciji Beta rekao da je već održan jedan sastanak te radne grupe, na kome su se bavili problemima Kuršumlijske banje koja je, kako je ocenio, u katastrofalnom stanju i ne radi godinama.

“Grupa ljudi koja upravlja Lukovskom i Prolom banjom zainteresovana je da stavi u funkciju i Kuršumlijsku banju. Dali smo zaduženja pojedinim institucijama na koji način da riješimo imovinsko-pravne odnose u toj banji, kako bi ona mogla da ide u proces prodaje imovine”, rekao je Ljajić.

On je istakao da bi to mogao da bude uspješan model koji bi mogao da se primjenjuje i na druge banje i rehabilitacione centre u Srbiji.

Dodao je da će radna grupa nastojati da što prije riješi problem u Kuršumlijskoj banji kako bi zainteresovani investitor mogao da uloži sredstva i stavi u funkciju tu banju.

Ljajić je istakao da je potrebno kombinovati različite modele ulaganja u banje, jer neće svuda biti primjenjena klasična prodaja i dodao da je država spremna za različite modele strateškog partnerstva.

“Tamo gde postoji jasan interes da se zadrži namjena banja, a da se sa novim sredstvima podiže konkurentnost i poboljšava ponuda, država će ući u taj posao”, rekao je on.

Ocijenio je da je trenutno stanje u kome se ništa ne menja neodrživo i da svi imaju štetu od toga, navodeći da su banje jedan od tri ključna resursa u turističkoj ponudi Srbije.

Srbija, kako je dodao, ima preko 300 termalnih izvora i preko 30 aktivnih banja koje bi mogle da budu stavljene u funkciju uz ulaganja.

Ocijenio je da postoje preduslovi da banje budu jedna od važnih turističkih ponuda Srbije, kao i da će se dalji rast turističkog prometa u Srbiji bazirati i na zdravstvenom turizmu.