Ljajić uz turbo folkere: Nije rješenje ako se srpski pjevači zabranjuju u Hrvatskoj

0
104
blank

Predsjednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić ocijenio je da zabrana srpskim pjevačima folk muzike da nastupaju u Hrvatskoj “definitivno nije put ka popravljanju odnosa, već samo zadržavanje postojećeg stanja mržnje i nepovjerenja”, kao i da bi bilo najlakše, ali i najpogrešnije da se primjeni reciprocitet.

“Poslije zabrane srpskim pjevačima folk muzike da održe zakazane koncerte u Puli i Bjelovaru, sada se ista situacija ponavlja i sa pop pevačem Željkom Samardžićem, kome je zabranjen nastup u Splitu. Obrazloženje je manje-više isto: ta muzika nije primjerena. Iako će neko reći da je to više muzička, nego politička stvar, ipak, s obzirom da ovo poprima karakter pojave, serija zabrana zaslužuje ‘par excellence’ političku reakciju“, rekao je Ljajić, u pisanoj izjavi.

Kako je konstatovao Ljajić, “o kakvoj normalizaciji odnosa u regionu možemo da govorimo ako ni pjevači, bilo koje muzike, ne mogu u nekom klubu ili dvorani da zabavljaju one koji su spremni da plate ulaznicu za njihov koncert“.

blank

“Kako će se rješavati krupna politička pitanja u odnosima Beograda i Zagreba, ako se 28 godina od okončanja rata dešavaju ovakve stvari? Zar je publika manje mjerodavna od direktora Doma kulture ili predsjednika opština, koji pribegavaju ovakvim odlukama, da bi pred širom javnošću bildovali svoje patriotske mišiće?“, upitao je Ljajić.

On je naveo i da je “zanimljivo da nijedna druga zemlja, ni bivše Jugoslavije, ni regiona, ni EU, ne pribegava restrikcijama ove vrste, za bilo koju branšu, pa ni muzičku“.

“Najopasnije bi bilo kada bi se u Srbiji čuli glasovi za reciprocitetom, te da mi primjenjujemo iste mjere prema hrvatskim izvodjačima. To bi bilo najlakše, ali istovremeno i najpogrešnije. Beograd treba da bude otvoren grad, za svakog, bio on biznismen, glumac ili muzičar. Više je za spuštanje tenzija u regionu i normalizaciju odnosa uradio Saša Popović sa svojim Zvezdama Granda nego svi ovi gradonačelnici i muzički čistunci iz Hrvatske zajedno“, naglasio je Ljajić.

Izvor: Beta