Ljajić želi u Vučićev državni pokret: SDP Srbije treba da bude dio toga

0
165
blank

Lider Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić kaže za Danas da još nije dobio poziv za učešće u narodnom državnom pokretu, čije je formiranje najavio Aleksandar Vučić, ali da će se ukoliko poziv stigne odazvati, jer je sasvim logično da SDPS bude dio tog pokreta.

“Sintagmu, ‘Ni istok ni zapad’, nisam shvatio u smislu spoljno-političke orijentacije, već činjenice da prevashodno vodimo računa o vlastitim državnim interesima. Mi geografski i na svaki drugi način pripadamo Evropi, okruženi smo zemljama koje su ili u EU ili su na tom putu i bilo bi suludo razmišljati da mi možemo biti ‘čardak ni na nebu ni na zemlji’, kao što većina populističkih stranaka smatra“, objašnjava Ljajić za Danas.

Prema njegovim riječima, desnica je i u Evropi i kod nas u političkom usponu. Alternativa Vučiću nisu proevropske stranke, koje su uglavnom na ivici cenzusa, već upravo antievropske i desničarske.

“Ulogu budućeg Narodnog pokreta vidim upravo kao branu tom narastajućem radikalizmu i populizmu. Naravno, potreban je i jak politički blok koji će demokratskim i realističnim pristupom tražiti odgovore na nove međunarodne izazove“, objašnjava Ljajić.

Dodaje da iz onoga što piše u medijima zaključuje da je to više od postojeće koalicije, a manje od fuzionisanja, čime je postignut dobar i zdrav balans. Zato smatra da SDP Srbije treba da bude dio toga, posebno zbog velikih izazova koji zemlju očekuju na spoljno-političkom planu i potrebe da se društvo brani od dodatne ekstremizacije.

Izvor: Danas.rs