LJEKARI JOJ REKLI DA DOBRO RAZMISLI: Amela Šabanović iz Sjenice se čak pet puta porodila carskim rezom

0
1286
blank

I treći carski rez, zbog rizika po zdravlje majke, veoma je rijedak, a kamoli peti, kao što je to slučaj kod Amele Šabanović iz Kladnice kod Sjenice, koja je nedavno na taj način donijela dječaka.

Kad se prije pet godina prvim plačem oglasila najmlađa od sestara Šabanović, roditelji su odlučili da će rađati dok ne dobiju muškog potomka. Prošlog četvrtka je na svijet stigao mali Maid. Kao i Azemina, Dženana, Meka i Džana, i on je rođen carskim rezom.

“I treći carski rez, zbog rizika po zdravlje majke, veoma je rijedak, a kamoli peti. Teška je to operacija, zato je i mnogi ginekolozi izbjegavaju takve porodilje”, priča za “Blic” dr. Vladislav Tripković, ginekolog iz Užica koji je porodio Amelu.

blank
Foto: Vladimir Lojanica / RAS Srbija

Amelu i Aliju nije pokolebalo ni kada su im ljekari poslije drugog -trećeg djeteta sajvetovali da je po Amelu bolje da više ne rađa.

“Još kada sam se pre 13 godina prvi put porodila carskim rezom, znala sam da će svaki sledeći put, ako budem rađala, biti na isti način, i sve rizičnije po mene. Da li zbog pretrpljenog šoka, od prvog do četvrtog porođaja svaki put sam govorila “neću više”. I uvijek kada sam kćerke donosila kući, obuzimala me je misao da rađam još, pošto-poto. Jer, Alija je žarko želeo dječaka, mada je uvek kada je dolazilo vreme za povrođaj govorio “neka bude kako bude, samo nek je živo i zdravo”. Ipak, kad smo već rodili toliku djecu, bilo bi lijepo i jedno muško. Volimo mi svu našu djecu podjednako, ali što jedini u familiji da nemamo sina”, priča Amela Šabanović.

Kada je početkom godine peti put ostala u drugom stanju, doktorka iz Nove Varoši koja joj je vodila trudnoću, svjesna šta može donijeti peti carski rez, rekla je Ameli u šta se upušta i poručila joj da razmisli. Ali Amela nije htjela da odustane.

Sve dobro prošlo

“Rekli su mi da u porođajnoj sali ne mogu umrijeti, ali da može doći do komplikacija usled kojih bi mi pukla materica koju bi morali da mi odstrane. Opet, mislila sam, neka pukne, neka mi je odstrane, samo da rodim muško. Na sve pristajem”, kaže ova žena iz Kladnice.

blank
Foto: Vladimir Lojanica / RAS Srbija

Poslije posljednjeg porođaja, veli, osjećala se dobro, kao da joj je bilo prvi, a ne peti put. Tako je prošla i operacija, a carski rez, objašnjava dr. Vladislav Tripković, to i jeste.

“Iz profesionalnih razloga sam prihvatio da porodim Amelu, mada sam znao koliko po svaku ženu može da bude opasan peti carski rez, ali mi je bila interesantna i ta njihova borba za muško dijete. I poslije prvog carskog reza donji uterusni segment je istanjen, a posle četvrtog materica je tanka kao papir. U ovakvim situacijama velika je opasnost od atonije kada materica neće da se skupi, pa mora da se odstrani, od povrede bešike, od priraslica u stomaku. Ništa od toga, srećom, nije se desilo”, priča užički ginekolog.

Izvor: Blic