Ljetujete u Crnoj Gori: Ovu informaciju morate pročitati, prijete kazne do 20.000 eura

0
1029
blank
Foto: Anadolija

U Crnoj Gori od danas je zabranjeno pušenje u zatvorenom prostoru.

Naime, na snagu je stupio Zakon o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda, kojim se strogo zabranjuje upotreba duhanskih proizvoda u javnim zatvorenim prostorijima, osim u kazinima.

Prema ovom zakonu, zabranjena je upotreba duhanskih proizvoda u bilo kojoj prostoriji ili njenom dijelu, u kojoj se konzumiraju hrana i piće.

Također, strogo je zabranjeno konzumiranje duhanskih proizvoda u bilo kojem dijelu zatvorenog prostora u kojem poslove obavljaju državni i lokalni organi i službe, prostora u kojem se obavljaju zdravstvena, vaspitno-obrazovna ili kulturna djelatnost, socijalna zaštita, sport i rekreacija, trgovinska djelatnost, proizvodnja, promet ili skladištenje hrane, snimanje i javno emitovanje programa, kao i u prostoru u kome se održavaju sastanci i javni skupovi.

Osim toga novim zakonom se propisuje i zabrana stavljanja u promet duhanskih proizvoda, čije pakovanje ne sadrži zdravstveno upozorenje koje se sastoji od zdravstvenog (tekstualnog) i slikovnog upozorenja, koje mora da pokriva po 65 posto prednje i zadnje spoljašnje površine pojedinačnog pavanja duhanskih proizvoda.

Za one koji budu kršili odredbe ovog zakona predviđene su i ne baš male novčane kazne, koje iznose i do 20.000 eura, prenose crnogorski mediji.