Luksemburg / Mehonić i Šuško govorili o Danu nezavisnosti BiH

0
665
blank

U Luksemburgu je obilježen Dan nezavisnosti BiH, i to u dva islamska kulturna centra u gradu Wiltzu.

U ime organizatora okupljene Bošnjake je pozdravio novinar Almir Mehonić koji je istaknuo doprinos bošnjačke emigracije procesima koji su doveli do 1. marta i nezavisnosti BiH, piše Faktor.ba.

“Sama činjenica da danas u srcu Evrope obilježavamo ovaj dan, da se sjećamo prvog predsjednika RBiH rahmetli Alije Izetbegovića, herojske i časne borbe Armije BiH, dok su u isto vrijeme oni koji su napadali BiH i izvršili agresiju osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne za najteže zločine protiv čovječnosti i genocid, govori ko je zapravo bio na ispravnoj, časnoj i civiliziranoj strani”, naglasio je Mehonić.

blank

Historijski čas o BiH održala je Dževada Šuško, šefica Odjela za zapadni svijet pri Upravi za vanjske poslove i dijesporu Rijaseta IZ u BiH.

“Bosna je opstala više od hiljadu godina i ne treba danas uopće sumnjati da će opstati i danas. Evropa je geografski domovina Bošnjaka. I mi smo kao narod naučili kroz historiju da se prilagodimo različitim političkim i društvenim sistemima, ali da ne odustanemo od naših načela. Naučili smo da živimo kao manjina i da živimo u sekularnoj državi, u pluralnim državama sa različitim narodima i zajednicama. I zato je Bosni i Hercegovini važna Evropska unija jer je ona kao ideja nastala nakon iskustva iz Prvog i Drugog svjetskog rata, odnosno da bi spriječila novi rat na tlu Evrope”, naglasila je Šuško.

blank

Ona je podsjetila da BiH nije mogla da izbjegne rat.

“I referendum o nezavisnosti ne treba povezivati sa ratom, jer je rat i uništavanje muslimanskog stanovništva u BiH bilo planirano još osamdesetih godina. Tadašnje državno rukovodstvo je računalo da ako postanemo nezavisna država i članica Ujedinjenih nacija da bi mogući napad trebala da spriječi međunarodna zajednica. Nezavisnost BiH je zapravo bio jedan prirodni slijed koji je došao nakon konstantnih prijetnji koje su dolazile i nakon jednog centralističkog modela Jugoslavije koje je zagovaralo srpsko rukovodstvo i Milošević”, kazala je.

Posjetu Luksemburgu Dževada Šuško je iskoristila i za posjetu Festivalu migracija i kultura koji se tradicionalno održava u Luksemburgu i na kojem su predstavljene različite kulture i države. Na marginama ovog festivala sastala se sa predsjednikom luksemburškog Parlamenta Fernandom Etgenom i evropskim parlamentarcem Charlesom Goerensom.