MASA zatražila od Skupštine razrješenje Muamera Zukorlića

0
1129
blank

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) saopćila je da je zabrinjavajuće sa koliko osvetoljubivosti i gnjeva se u Narodnoj skupštini Srbije ovih dana govorilo o Univerzitetu u Beogradu osudivši riječi predsjednika skupštinskog Odbora za obrazovanje Muamera Zukorlića.

“Umjesto da najviše zakonodavno tijelo u Srbiji, navodi se u saopštenju, raspravlja o razrešenju ministra finansija Siniše Malog, svjedoci smo da se po ko zna koji put krivci proglašavaju za žrtve i da se jedan važan i osjetljiv proces pretvara u farsu.

Stiče se utisak da se pojedini narodni poslanici ponašaju kao ostrašćeni navijači na fudbalskoj utakmici koji bi, besni zbog toga što im je sudija isključio jednog igrača, sada najradije uleteli na teren i sami uzeli pravdu u svoje ruke“, ističe MASA u saopćenju za medije.

Posebno je zabrinjavajuće, dodaju, što u tome učestvuje predsjednik skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Muamer Zukorlić koji je odluku Odbora za profesionalnu etiku BU nazvao “pobunjeničkom akcijom na Univezitetu”.

MASA u saopćenju podsjeća da je Zukorlić pozvao parlamentarnu većinu da se obračuna sa Univerzitetom riječima “ili će oni vas ili ćete vi njih”.

“Kako se ovde ne radi o fudbalskoj utakmici niti besnim navijačima već o najvažnijim institucijama ovog društva zahtjevamo od predsjednice Skupštine Srbije Maje Gojković da osudi izjave pojedinih poslanika i da zbog izrečenih prijetnji Beogradskom univerzitetu, pokrene proceduru po hitnom postupku za razrješenje Muamera Zukorlića sa mjesta predsjednika skupštinskog odbora za obrazovanje”, poručuju u saopštenju.

U protivnom, navode, biće prinuđeni da obavijeste predstavnike svih relevantnih međunarodnih organizacija o otvorenim prijetnjama i zastrašivanju kojima su sve češće izložene akademske institucije i njihovi zaposleni u Srbiji.

Dodaju da će pozvati i kolege ali i ostale zainteresovane građene da se priključe njihovom zahtjevu.

“Najviše institucije vlasti moraju biti garant autonomije univerziteta, a ne instrumenti za kontrolu i disciplinovanje univerziteta i zaposlenih na njemu”, zaključuje MASA.

Izvor: Danas.rs