MASOVNA NAPUŠTANJA SDA! Proalbanski lobi stranku pretvorio u raščerupanu kokoš

0
1361
blank
Ilustracija

Posljednjih mjeseci i dana na sceni je masovno distanciranje članstva SDA Sandžaka od proalbanske grupe u vrhu ove stranke.

Samo mali dio onoga što je ovih dana postalo vidljivo široj javnosti jeste formiranje novog političkog subjekta koji će predvoditi još uvijek aktuelni narodni poslanik SDA Sandžaka iz Tutina Bajro Gegić.

Prethodno su se od ove grupe unutar rukovodstva SDA distancirali i istaknuti članovi: dugogodišnji predsjednik BNV Esad Džudžo, profesor Sead Šemsović, prof. Redžep Škrijelj i drugi. Džudžo je zbog toga izbačen iz SDA ali i ostavljen bez posla.

Bolja situacija nije ni u Sjenici gdje se svakog trena očekuje eskalacija sukoba na rekaciji centrala (koju vodi proalbanska struja) i rukovodstvo SDA Sjenice na čelu sa Hazbom Mujovićem i Muhedinom Finuljaninom. Nije tajna da Mujović bez zadrške govori kako samo čeka da Ugljanin i Škrijelj (Ahmedin, gensek SDA) nešto pokušaju u Sjenici. Tako da se može reći da u sjeničkom ogranku SDA dešava proces distanciranja članstva od aktuelne politike rukovodstva stranke u Novom Pazaru, dok je drugi dio članova prešao u druge stranke ili se priprema da to učini. Primjetno je to bilo na skupu SDP Sjenice kada je biran novi Opštinski odbor.

Veoma loše stanje vlada među članstvom i simpatizerima SDA i u ostalim mjestima. Malo je reći da u mnogim mjesnim odborima u svim gradovima vlada pravo rasulo. Na ovo je dodatno uticala Ugljaninova i Imamovićeva najava bojkota izbora. Tako da se istaknuti članovi i simpatizeri SDA Sandžaka već sada opredjeljuju za neke druge stranke koje će učestvovati na izborima.

Međutim, ako SDA i promijeni odluku i ne ispuni dato obećanje o bojkotu, već sada su na samom terenu pretrpjeli veliku štetu. Unijeli su izjavama paniku i haotično stanje među simpatizerima koji i ne znaju kakve poteze od rukovodstva mogu da očekuju.

U ovom kontekstu najviše profita za Tutin može imati lista koju će voditi Gegić. Mnogi mjesni odbori SDA u Tutinu već najavljuju kolektivnu podršku Gegiću, a stvar im je olakšana, kako sami ističu, najavom ne izlaska na izbore SDA Sandžaka. Svi ti ljudi su vezani za vlast, a Gegića gledaju kao nekog koji će nastaviti tamo gdje je stao Kučević.

O razmjerama kraha proalbanske linije najbolje govori podatak da SDA Sandžaka, nakon 30 godina od osnivanja, nema pod kontrolom ni jedan medij, televiziju, radio ili portal. Zadnji medij koji su kontrolisali bila je Sandžačka TV mreža iliti Televizija Tutin, no na jučerašnjem sastanku koji je organizovao Bajro Gegić mogao se vidjeti i direktor i glavni urednik ove TV Amir Numanović.

To je znak da se i ovaj istaknuti član SDA Sandžaka distancirao od proalbanske grupe u vrhu SDA ali i od lokalnog rukovodstva ove stranke u Tutinu. Za pretpostaviti je da će ova televizija biti naklonjena listi koju će predvoditi Gegić.

Pomenuti procesi izazvali su ogroman strah od izbornog kraha kod pripadnika proalbanske grupe u vrhu SDA, tako da sada organizirano vrše uticaj na Ugljanina kako bi ga ubijedili da bojkotuje najavljene izbore. Ova struja je svjesna svoje nepopularnosti među Bošnjacima i da bi krah na izborima SDA značio i njihov krah, tako da smatraju da se to najbolje može prikriti bojkotom izbora.

Izvor: Sandzacke.rs