Mehonić: Liste za BNV da obećaju projekat pisanja “Historije Sandžaka”

0
1377
blank

Sandžački novinar i publicista Almir Mehonić oglasio se putem svog Facebook profila komentarišući predstojeće izbore u za Bošnjačko nacionalno vijeće. Komentar prenosimo u cjelini:

Nijedna lista u izbornoj kampanji za BNV do sada nije iznijela neki program koji se tiče kulture, jezika, informisanja, kulturne baštine Bošnjaka. Totalno odsustvo ideja i plana.

Priča o temama koje su prisutne 28 godina u javnom diskursu političkih partija aktuelne su i u kampanji za BNV. Od asfaltiranja ulica do velikih statusnih pitanja.

Za to vrijeme sandžački Bošnjaci još nemaju napisanu “Historiju Sandžaka”.

Lista koja bi, recimo, obećala da će u mandatu od 4 godine pokrenuti projekat pisanja sandžačke historije, sa relevantnim historičarima, imala bi šansu da lično kod mene probudi znatiželju i dobije podršku.

Ili, pak, lista koja bi obećala da će objaviti svu pisanu zaostavštinu Muhameda Abdagića ili Avda Međedovića… I ovakvih konkretnih stvari je na desetine.

Ovaj narod je umoran od velikih priča. Trebalo bi ponuditi konkretne stvari u mandatu od 4 godine. No, za to je potrebno da vas zapravo interesuje kultura i jezik Bošnjaka i da BNV ne posmatrate (jedino) kao politički istrument u političkoj borbi i moći.