Memić: Nema potrebe da nas plašite slikama iz skupštinskog restorana

0
374
blank
Foto: Facebook

Husein Memić, ministar u Vladi Srbije i nosilac liste Sandžačke demokratske partije (SDP) na izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) oglasio se danas nakon objavljivanja zajedničke fotografije iz skupštinskog restorana u Beogradu poslanika SDA Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja (SPP).

“Nema potrebe da nas bilo ko plaši slikama iz skupštinskog restorana”, poručio je Memić u objavi na svojoj zvaničnoj Facebook stranici.

Naveo je da je SDP ostvarila svoj cilj i “dokazala da je najača bošnjačka stranka koja je pobijedila u četiri od šest sandžačkih opština”.

“Želimo SDA i SPP svu sreću. Mi smo naš cilj ostvarili time što smo dokazali da smo najjača bošnjačka stranka i da smo pobijedili u 4 od 6 sandžačkih opština. Relaksirano čekamo lokalne izbore na kojima ćemo pobijediti novoformiranu koaliciju SDA-SPP”, poručio je Memić.

Uz svoju reakciju, u trenutku finalnih pregovora o formiranju novog saziva Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Memić je objavio “Principe za koje se zalaže SDP pri formiranju BNV”:

Depolitizacija

“Politika u političke stranke – identitetska pitanja u BNV“, što ne znači da se Vijeće ne može baviti i drugim pitanjima ukoliko je to u skladu sa zakonima i ako za to postoji konsenzus svih koji učestvuju u radu BNV.

Inkluzivnost

Potrebno je postići što je moguće širi konsenzus svih lista koje su prešle izborni cenzus. Otvoriti BNV za sve pojedince, NVO i intelektualce koji svojim prijedlozima, idejama i sugestijma mogu pomoći unapređivanje njegovog rada.

Saradnja

  • Saradnja sa institucijama u Bosni i Hercegovini i Republici Turskoj u cilju očuvanja, negovanja i afirmacije nacionalnog i kulturnog identitata Bošnjaka,
  • Saradnja sa BNV Crne Gore i drugim sličnim institucijama u državama nastalim na prostoru bivše Jugoslavije,
  • Povezivanje i saradnja sa bošnjačkom dijasporom – posebno kulturnim, umjetničkim i naučnim stvaraocima i njihovo uključivanje u rad BNV,
  • Formiranje kancelarija BNV u gradovima Sandžaka, Sarajevu, Istanbulu i dijaspori.

Unapređivanje kapaciteta za rad BNV

  • Izgradnja “Bošnjačke kuće“ u kojoj će biti sjedište BNV ali i svih drugih nacionalnih institucija (npr. Bošnjačkog muzeja),
  • Osnivanje Zavoda za zaštitu spomenika kulture sa sjedištem u Novom Pazaru,
  • Formiranje redakcije na bosanskom jeziku u okiru državnog javnog servisa,
  • Pokretanje izdavačke djelatnosti sa mogućnošću otvaranja štamparije koja bi olakšala izdavanje knjiga, publikacija i udžbenika. Prvi kapitalni projekat će biti štampanje sabranih djela Ćamila Sijarića povodom sto godina od rođenja ovog najznačajnijeg sandžačkog književnika.

Jedinstvena Islamska zajednica koja mora biti jednako dostupna svima, njena potpuna depolitizacija i njeno odvajanje od bilo koje političke stranke.

Podsjećamo, ranije danas narodni poslanik lider Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlić i narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović objavili su zajedničku fotografiju poslanika ove dvije stranke u Skupštini Srbije.

“Nakon orkestriranog napada na Sandžak, na kahvi smo se složili da ipak nismo došli čak u Beograd da bismo se međusobno napadali, dok nam protivnici Sandžaka negiraju identitet i sanjaju o njegovom brisanju” napisao je na svom Facebook profilu narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović.

Izvor: Sandzacke.rs