MEMIĆ: Od albanizacije se niko iz aktuelnog saziva BNV nije javno ogradio

0
369
blank
Foto: SDP

U svom intervjuu za bh. sedmičnik “Stav” nosilac liste Sandžačke demokratske partije Husein Memić osvrno se i na rad BNV u prošlom mandatu.

On je istakao da “Rad prošlog saziva BNV nije bio dovoljno stručan i stručno kapacitiran da odgovori u punom obimu na zahtjeve koji podrazumijevaju vođenje jedne krovne institucije za Bošnjake na polju kulture, obrazovanja, informisanja i službene upotrebe jezika i pisma.”

“Od ovih četiri oblasti imali su donekle pomaka jedino u oblasti nastave na bosanskom jeziku, ali je i taj proces ostvarivanja prava bio ugrožen i prepušten sam sebi. Taj se saziv uglavnom bavio perifernim stvarima. Pokušali su da sebe nametnu kao političku instituciju, što BNV svakako nije, niti ikada treba da bude. Nisu u svoj rad uključili stručnjake iz redova cijelog bošnjačkog naroda, već su pokušali da nametnu svoje jednopartijske kadrove i to im nikako nije polazilo za rukom”, rekao je Memić.

blank
Foto: SDP

On se osvrnuo i na priču o albanizaciji.

“Medijska priča oko albanizacije također se neslavno završila, a taj saziv se ni do danas nije od nje ogradio ili javno odrekao. Da zaključim, njihov mandat u prošlom sazivu BNV bio je nedovoljno stručan, nedovoljno vidljiv i uzaludno potrošen bez pravih rezultata”, rekao je Memić

Kampanja liste “SDP – Husein Memić” danas je nastavljena u tutinskim selima. Na skupovima koji su bili izuzetno dobro posjećeni prisustvovao je lično i Rasim Ljajić.

blank
Foto: SDP
blank
Foto: SDP
blank
Foto: SDP
blank
Foto: SDP