Memić: Sramna odluka ministra koja proizvodi revolt među Bošnjacima

0
403
blank

Na odluku Ministarstva unutrašnjih poslova da se na spisku primljenih kandidata na osnovnu obuku pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica, po konkursu od marta ove godine, ne nađe ni jedan kandidat bošnjačke nacionalnosti, reagovao je Husein Memić, potpredsjednik i nosilac liste SDP na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće.

“Danas sam primio vijest da MUP Republike Srbije objavio spisak kandidata koji su primljeni na obuku za vatrogasno-spasilačku jedinicu. Ono što pouzdano znam jeste da su preko 20 kandidata bili bošnjačke nacionalnosti i da niti jedan nije primljen. Dakle, iz Novog Pazara, u kojem su Bošnjaci 70% stanovništva, od četiri kandidata nula je Bošnjaka.

U Prijepolju, gde je preko 40% Bošnjaka, od dva primljena kandidata nula je Bošnjaka. Pa čak ni u Tutinu, gde je 98% Bošnjaka, nije imalo mjesta za jednog Bošnjaka.

Ovakva odluka je, u najmanju ruku sramna, ali ono što mene posebno brine, je činjenica da će ona imati dalekosežne posljedice na međunacionalne odnose u zemlji. Ovo je tipičan primjer diskriminacije po nacionalnoj osnovi i sa pravom proizvodi revolt među Bošnjacima.

Ja znam, svojim očima sam gledao i stajao rame uz rame sa hrabrim momcima koji su gasili požar u zgradi Bor u Novom Pazaru. Niko ne može da me ubijedi da oni i njima slični ne bi bili dobri vatrogasci, da se ne bi na najbolji način nosili sa svim nesrećama koje se mogu dogoditi. Što je najvažnije, znam da bi bez razmišljanja utrčali u vatru, ne pitajući koje je nacionalnosti kuća koja gori.

Pozivam ministra, koji je napravio ovakav izbor, da revidira svoju odluku, da izabere najbolje ljude, prave zaštitnike svog naroda. Ukoliko to ne učini on će biti odgovoran za sve ono što ovakva nakaradna odluka može proizvesti”, navodi se u saopćenju Memića.