MEMIĆ ZA “STAV”: Biću i ministar i predsjednik BNV i otvoriti zastoj u komunikaciji s državom

0
299
blank

Sarajevski nedjeljnik “Stav”u novom broju donosi veliki intervju sa nosiocem liste Sandžačke demokratske partije za izbore za BNV i novim ministrom u Vladi Srbije Huseinom Memićem. U intervjuu je razgovarano o Bošnjačkom nacionalnom vijeću, njegovoj ulozi, planovima i razvoju u narednom četverogodišnjem mandatu.

Memić se osvrnuo i na tendeciozne navode političke konkurencije da ne može obavljati funkciju ministra i predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Očito je da se radi o zamjeni teza i zlonamjernom tumačenju odredbe Zakona o nacionalnim savjetima.

Jer, Zakon kaže da “predsjednik nacionalnog savjeta ne može biti izabrano ili postavljeno lice u državnom organu koje u okvirima svojih nadležnosti odlučuje o pitanjima koja se tiču rada nacionalnih savjeta.” Što evidentno nije slučaj s ministarstvom turizma i mladih koje će predvoditi Memić.

Memić za Stav kaže:

“Predsjednik BNV, u skladu sa zakonom, ne smije biti predsjednik političke organizacije. Sve ostalo zakon dozvoljava te tako vi možete učestvovati u radu BNV, a izvan njega se posebno baviti i politički djelovati u skladu s vašim potrebama i opredjeljenjima. Jedno je voditi BNV, a drugo je obavljati stručne poslove iz nadležnosti BNV. Ne postoji onaj koji može znati sve iz svih oblasti, te rad u okviru BNV treba prepustiti stručnim ljudima, a rukovođenje onima koji dobiju povjerenje birača. Kada iza jedne liste kandidata stane jedna, druga ili treća politička opcija, normalno je da ti ljudi u životu izvan BNV budu i nosioci određenih političkih funkcija, što ne isključuje ostale kompetencije koje su ih delegirale da budu oni koji treba da vode budući saziv BNV.

Idealna opcija u radu BNV je spoj političkog legitimiteta i uže stručnosti, što daje i legalitet u budućem radu, ali to ne isključuje i druge opcije. Bitnije od svega jeste da se BNV bavi radom u svojim oblastima, a za sve izvan njegovih nadležnosti prepusti onima koji su za te oblasti dobili podršku naroda. Ja ću u Vladi Republike Srbije obavljati funkciju ministra za turizam i omladinu. To me ne sprečava da istovremeno budem i budući predsjednik BNV. Smatram da upravo s te pozicije ministra mogu više doprinijeti boljem ostvarivanju kolektivnih prava Bošnjaka koji žive u Republici Srbiji. Mogu otvoriti taj kanal komunikacije koji je očigledno u zastoju. Naravno da to iziskuje još više napora i samoodricanja, ali ću uz pomoć svojih stručnih i kompetentnih saradnika moći obavljati ovaj eventualno povjereni mi amanet od naroda”, pojasnio je Memić.

Cijeli intervju objavit ćemo uskoro.

blank