Merkel održala govor o koronavirusu: Na vrlo smo tankom ledu

0
596
blank

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je u svom obraćanju Bundestagu u četvrtak kako je Njemačka još uvijek na početku pandemije te je pozvala na solidarnost na nivou EU i najavila povećanje njemačkih uplata u zajednički evropski budžet.

“Niko ovo ne sluša rado, ali istina je da se ne nalazimo u završnoj fazi pandemije, nego na početku. Mi ćemo još dugo morati živjeti s ovim virusom”, rekla je Angela Merkel tijekom obraćanja parlamentu koje uobičajeno prethodi svakom sastanku na vrhu Europske unije.

Merkel je upozorila kako se kod trenutnog uspjeha u borbi protiv širenja koronavirusa radi “samo o jednoj etapi” u borbi protiv pandemije.

“Mi se još uvijek nalazimo na tankom ledu, ja bih rekla na vrlo tankom ledu”, rekla je Merkel.

blank
Foto: dpa

Ona je iznova kritizirala ponašanje nekih saveznih pokrajina koje inzistiraju na što bržem i obuhvatnijem popuštanju restrikcija poput otvaranja škola ili gastronomskih objekata.

“Ponašanje nekih saveznih pokrajina mi stvara brige. S popuštanjima se ide vrlo brzo, rekla bi prebrzo”, upozorila je Merkel.

Njemačka kancelarka je ukazala i na ograničavanje građanskih prava tijekom koronakrize i objasnila da joj do sada ništa nije tako teško palo kao zadiranje u temeljna prava poput prava na kretanje ili putovanje.

“Ova pandemija je teret po demokratiju jer ograničava upravo naša egzistencijalna prava i potrebe”, rekla je Merkel. 

Izvor: Agencije