MEŠIHAT GA SMIJENIO: Tandir više nije halal

0
380
blank

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji saopćio je da je za v.d. direktora Agencije za sertificiranje halal kvaliteta imenovan dr. Enver ef. Gicić.

Ovo znači da je prethodno s te funkcije smijenjen Samir Tandir, predsjednik Bošnjačko srpskog saveza BOSS Samir Tandir.

Ranije je obznanjeno da je dr. Gicić imenovan i za rukovodioca Službe za obrazovanje Mešihata.

Predsjednik Mešihata Mevlud ef. Dudić postupio je shodno ranijoj odluci kojom je predviđeno razrješenje svih funkcionera i službenika Islamske zajednice koji su učestvovali na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće bez saglasnosti Mešihata, kao što je to učinilo rukovodstvo još uvijek neregistriranog Bošnjačko srpskog saveza.

Povodom ove odluke na svom Facebook profilu oglasio se i Tandirov saborac iz Saveza sa Srbima Admir dr. Muratović.

“Trazimo od Islamske zajednice da iz vakufskih lokala izbaci sve političke stranke ili da svima omogući pod jednakim uslovima da imaju pravo na to. Niti jedna partija ovako grubo ne nanosi štetu ovoj najvažnijoj instituciji kao ona koja ‘besplatno koristi Vakuf koji je dobro svih vjernika'”, napisao je Muratović aludirajući na svoju bivšu stranku SPP.

Zanimljivo je da Muratoviću nikada prije, dok je bio dio te političke grupacije, nije smetalo harčenje vakufske imovine, niti miješanje IZ u politiku. Tako da se postavlja pitanje moralnog prava da baš on pokreće ta pitanja koja su svakako za osudu i zahtjevaju odgovor od Mešihata. Odnosno, da li jedna politička organizacija koristi besplatno vakufska dobra Islamske zajednice i zašto je to tako?

Izvor: Sandzacke.rs