Mešihat IZ u Srbiji: Da se skrate školski časovi zbog ramazanskog posta

0
202
blank
Foto: Mešihat IZuS

Mešihat Islamske zajednice (IZ) u Srbiji zatražio je od Školske uprave Kraljevo, da zbog mjeseca ramazanskog posta, budu skraćeni časovi u drugoj smjeni u školama u Novom Pazaru i Tutinu.

Zamjenik predsjednika Mešihata i rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe IZ u Srbiji Rešad Plojović obratio se načelnici Školske uprave Bojani Marinković. Tražio je da dužina časova u srednjim školama bude prilagođena početku iftara, obroka kojim se završava dnevni post, prenosi “Danas“.

Kao razlog, Plojović, je naveo veliki broj učenika i profesora muslimana koji poste, pa se od Školske uprave zahtjeva da se direktorima škola u Novom Pazaru i Tutinu upute “hitne instrukcije o postupanju u toku Ramazana”.

“Obavješteni smo od naših vjeroučitelja, koji rade u ovim školama, da direktori ovih škola nisu izašli u susret zahtjevima brojnih učenika, a ni profesora, da se skrate časovi u drugoj smjeni, kao što je bio slučaj od 2010. godine. Navode da su za takav postupak dobili naređenje od Školske uprave u Kraljevu, kao i pretnju, da će u slučaju skraćivanja časova, biti poslata inspekcija, koja će sankcionisati postupke direktora”, napisao je Plojović uz očekivanje razumevanja i uvjerenje da je “da je dosadašnji postupak direktora stvar nerazumjevanja i nesnalaženja, a nikako posljedica zle namjere”.

Prethodno je glavni muftija IZ u Srbiji Mevlud Dudić podržao inicijativu koja je došla iz škola i preporučio da se, onima koji poste, omogući da na vrijeme, u svojim kućama budu za vreme iftara.

Izvor: Danas.rs