MEŠIHAT O IZBORIMA ZA BNV: Oni koji prihvate kandidaturu bez saglasnosti biće razriješeni

0
284
blank

Na sjednici Mešihata Islamske zajednice u Srbiji razmatrano je aktuelno stanje po pitanju izbora za nacionalne savjete koji će se održati u novembru ove godine, te ulozi Islamske zajednice u ovom procesu.

Tim povodom Mešihat je donio odluku da se svim funkcionerima i službenicima Islamske zajednice koji su tražili saglasnost Mešihata za učešće na listama zamrzava status do okončanja izbornog procesa, a da oni koji prihvate kandidaturu bez saglasnosti Mešihata budu razriješeni sa funkcija.

Rukovodilac uprave za obrazovanje Islamske zajendice u Srbiji Admir Muratović, Direktor Agencije za Halal Certifikat Samir Tandir, kao i član Sabora Fadil Nikšić su najavili svoju listu na predstojećim izborima za BNV pod imenom “Savez za Sandžak i Dobre Bošnjane” na čelu sa Admirom Muratovićem.

Ta lista nema saglasnost Islamske zajendice u Srbiji i saopćenjem Mešihata su najavljene smjene u slučaju da se izađe sa tom listom.

“Mešihat poziva nosioce i predstavnike svih lista da biračima ponude konkretne programe u cilju unapređenja stanja u oblastima koje su u nadležnosti nacionalnih savjeta, te da kampanje vode uz međusobno poštovanje i čuvanje časti i dostojanstva svakog pojedinca” stoji u saopćnju Mešihata.

Mešihat je pozvao pripadnike islama u Republici Srbiji da uzmu aktivno učešće na predstojećem popisu stanovništva, koji će se održati tokom oktobra mjeseca.