Ministar Đerlek otvorio EIP festival u Novom Pazaru

0
200
blank
Foto: Miloš Perić

Ministar za ravnomjerni regionalni razvoj Edin Đerlek otvorio je danas EIP festival u Novom Pazaru u organizaciji udruženja “Menjamo Novi Pazar”. Tema ovog festivala je zaštita životne sredine sa akcentom na aerozagađenje koje je jedan od većih problema životne sredine u Novom Pazaru.

”Životna sredina je svakako tema o kojoj svi treba razgovaramo naročito što se ona ne tiče samo održivog razvoja već i javnog zdravlja”, rekao je ministar Đerlek prilikom otvaranja ovog festivala.

Ovom prilikom ministar Edin Đerlek je istakao da Kabinet ministra za ravnomjerni regionalni razvoj, na čijem je čelu, u okviru svojih projekata sufinansira nabavku katamarana koji će čistiti jezero Gazivode i time doprineti riješavanju ekoloških problema u Novom Pazaru kao i održivom razvoju ovog grada ali i regiona.

Ministar Đerlek je zaključio da na rukama mladih leže promjene i pohvalio rad organizacije ”Menjamo Novi Pazar” izrazivši veliko zadovoljstvo što je deo ovog festivala. Đerlek je od strane organizatora festivala dobio priznanje za dosadašnju borbu za očuvanje životne sredine.

Otvaranje EIP festivala dio je posjete Delegacije Evropske Unije u Republici Srbiji gradu Novom Pazau. Tokom ove posete Ministar Đerlek prisustvovao je sastanku u Regionalno razvojnoj agenciji Sandžaka – SEDA, poseti kompaniji ”Bronja” kao i poseti CBC projektu ”Zajedničke akcije za bolju negu” – Udruženje za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju ”Tahir Taša Delić”.

Tokom sastanka u Regionalnoj razvojnoj agenciji Sandžaka – SEDA ministar Đerlek istakao je značaj regionalnih razvojnih agencija kao jedinog instrumenta države u okviru ravnomernog regionalnog razvoja. Đerlek je istakao uvjerenje da će jačanjem ljudskih i finansijskih kapaciteta regionalnih razvojnih agencija doprineti krajnjem cilju ravnomernog regionalnog razvoja, a to je smanjenje dispariteta između regiona koji je u ovom trenutku veoma veliki.

Posjete kompaniji ”Bronja” iz Novog Pazara koja se bavi preradom drveta i koja je podržana kroz projekat ”Srbija i EU – oprema za privredu” kao i CBC projektu ”Zajedničke akcije za bolju negu” – Udruženje za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju ”Tahir Taša Delić” bile su prilika da se vidi koliki značaj ima podrška Evropske Unije i resornih ministarstava kako domaćim kompanijama tako i u izgradnji kapaciteta za zbrinjavanje ugroženih građana.

Izvor: Tanjug