Misala Pramenković je nova predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća

0
277
blank
Foto: SANA

Nova predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Misala Pramenković kazala je danas da želi stvaranje otvorenog i transparentnog BNV, koje će biti dostupno svim Bošnjacima, građanima i dobrim ljudima.

Za njen izbor na današnjoj sjednici glasalo je 11 prisutnih vijećnika liste “Stranka pravde i pomirenja”, koju je ona predvodila, kao i 10 sa liste “Bošnjačko jedinstvo – dr. Sulejman Ugljanin”, dok su predstavnici Sandžačke demokratske partije (SDP) i Admir Muratović bili suzdržani.

Pramenković je istakla da je BNV krovno tijelo i predstavnička institucija za sve Bošnjake u Republici Srbiji koje je kreirano kao samouprava u oblasti obrazovanja na maternjem jeziku, kulture, službene upotrebe jezika i pisma, i informisanja, prenosi radio Sto plus.

“Djelokrug BNV je svakako širi od ove četiri oblasti i to je telo koje mora raditi na poboljšanju stepena prava Bošnjaka, kako na indvidualnom, tako i na kolektivnom planu. Ja se nadam da ćemo u ovom mandatu ukazano povjerenje i opravdati”, kazala je Pramenković.

blank
Foto: SANA

Najavila je da će na Glavnom odboru Stranke pravde i pomirenja (SPP) zamrznuti svoju političku funkciju potpredsjednice te partije.

“Tim činom, ne samo formalno i ne samo deklerativno, želim da pošaljem poruku da ću u ovom mandatu, u onom opsegu koji je predviđen, biti predsjednica svih Bošnjaka”, istakla je Pramenković.

Ona je pozvala sve odbornike da otvoreno, transparentno, konstruktivno i kritički učestvuju u radu Vijeća.

“Ono što predstavlja amanet koji smo preuzeli jeste da nastavimo ovaj put još jače i progresivnije, jer izazovi sa kojima se mi, kao manjinski narod, susrećemo jesu dinamični i turbulentni”, navela je Pramenković.

Izvor: Radiostoplus.com