Muftija Dudić: U interesu države i lokalne samouprave da se rasvijetli zločin nad Bošnjacima na Hadžetu

0
336
blank
Foto: Mešihat IZuS

I ove godine Mešihat Islamske zajednice u Srbiji organizovao je tradicionalni Pohod na Hadžet i Šehidsku dovu za sve Bošnjake koji su četrdesetih godina prošlog stoljeća streljani u ovom novopazarskom naselju.

Povorku sa trga Gazi Isa-bega do vakufa Mearif na Hadžetu, po prvi put bez muftije Zukorlića, predvodili su predstavnici Islamske zajednice, političkih i nacionalnih organizacija.

Predsjednik Mešihata muftija Mevlud ef. Dudić u obraćanju prisutnima istakao je ponos jer je ova generacija nosilac amaneta koje treba dostojanstveno nositi i predati generacijama koje dolaze, javlja agencija SANA.

blank
Foto: Mešihat IZuS

“Nemoj da neko misli da će nas ušutkati. Ovo je naše prisjećanje i naša dužnost da se sjetimo svih koji su čuvali vjeru i bili pogubljeni. Šaljemo i poruku da smo protiv svih zločina gdje god se dešavali. Zlo je zlo, genocid je genocid. Ovaj narod i kosti razasute pozivaju i prozivaju da nemamo pravo šutjeti.

Zajednica je na to podsjetila i u svom takvimu uvrstivši 4. septembar kao datum od značaja. U interesu je i države i lokalne samouprave da se rasvijetli zločin nad Bošnjacima na Hadžetu”, poručio je muftija Dudić.

Strijeljanja Bošnjaka na Hadžetu su obavljena u većini slučajeva po kratkom postupku, bez ikakvih sudskih postupaka, pisanih tragova i dokumenata. Ljude su, većinom, noću silom izvlačili iz njihovih kuća i odvodili na strijeljanje. Strijeljane Bošnjake bi javno prikazivali narodu kako bi služili kao opomena onima koji su ostali u životu.

blank
Foto: Mešihat IZuS

Rijetki su izuzetci bili pojedinci koji su strijeljani usred bijela dana, među kojima je bio i tadašnji predsjednik opštine Novi Pazar Aćif-efendija Hadžiahmetović, koji je javno strijeljan sa svojim prijateljima 21. januara 1945. godine.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata i ulaska partizana u sandžačke gradove, komunistička vlast je donijela odluku da po kratkom postupku kazni sve one koji po njihovoj procjeni nisu bili na liniji komunističkog režima.

Na nišanu su se našli ugledni, imućni i pismeni Bošnjaci toga vremena. Bošnjaci koji su mislili da je došla sloboda za sve podjednako, i da mogu da nastave mirno da žive u svojim kućama, našli su se na udaru novih vlasti.

blank
Foto: Mešihat IZuS

Izvor: Sandzacke.rs/SANA