Muftija Dudić: Učešće na popisu u oktobru je za Bošnjake farz

0
634
blank
Foto: Matica bošnjačka

Matica bošnjačka i Zajednica sandžačke dijaspore, pod pokroviteljstvom Islamske zajednice (IZ) u Srbiji, prošle sedmice, u sandžačkim opštinama organizovali su manifestaciju “Dani bošnjaćkog jedinstva“.

Na toj manifestaciji govorio je predsjednik Mešihata IZ u Srbiji muftija Mevlud Dudić. Obraćanje svojim pristalicama posvetio je važnosti predstojećeg popisa stanovništva, prenosi list Danas.

Rekao je da je zbog toga “šetnja” kroz sandžačke gradove nazvana bošnjačko jedinstvo.

“Bez obzira ko kojoj partiji pripadao, političkog ubjeđenja bio, ako muslimani na ovom popisu ne budu svesni kao narod i ako ne budu na nivou, zapamtite, da nam se može desiti da budemo statistička greška”, poručio je muftija Dudić.

Pozvao je sve sunarodnike da učestvuju na popisu.

“Farz nam je, obaveza nam je, da maksimalno damo doprinos, jer narednih deset godina nećemo imati pravo ispraviti grešku, ako u oktobru ne budemo bili svi jedno I ako tada ne damo maksimalni doprinos da svi koji su, u ovoj državi, u religijskom smislu muslimani upišu vjeru islam”, poručio je glavni muftija IZ u Srbiji i primetio da će “ponovo biti poigravanja sa Torbešima, Gorancima, jer će možda doći vrijeme da će nam neko u tom upitniku upisati da se pišemo kao Sandžaklije.

blank
Foto: Matica bošnjačka

“Sandžaklija je geografska odrednica i nema veze sa nacionalnom sviješću i nacionalnošću”, kazao je Dudić.

Muftija Dudić je pozvao sve Bošnjake, u zemlji i dijaspori, da učestvuju na popisu jer je to “narednih deset godina trasiranje puta gde će naša pozicija biti”.

Manifestacija “Dani bošnjačkog jedinstva” počela je u Tutinu, a završena je jučer u Novom Pazaru.

Na posljednjem popisu, prije jedanaest godina, IZ u Srbiji podržala je bojkot popisa. Inicijativa je, zvanično, potekla od nepriznatog Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), koje je bilo stožer vjersko-obrazovno političke piramide pod kontrolom tadašnjeg glavnog muftije rahmetli Muamera Zukorlića.

Prema podacima sa tog popisa, u šest sandžačkih opština, živelo je 142.737 Bošnjaka I 12. 441 Muslimana.

Izvor: Danas.rs