Muftija Halitović: Muslimanima u Sandžaku potrebno institucionalno jedinstvo

0
428
blank
Foto: Mešihat Islamske zajednice Sandžaka

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice Sandžaka, muftija sandžački Senad ef. Halitović uputio je vjernicima u regiji Sandžak, te muslimanima u Republici Srbiji i dijaspori ramazansku poruku, javlja Anadolija.

Muftija Halitović naveo je u ramazsnkoj poruci, između ostalog, kako je muslimanima u Sandžaku potrebno i institucionalno jedinstvo, nakon što su vernici dostigli taj nivo međusobnog uvažavanja i ljubavi.

“Najprije sva zahvala pripada Allahu dž.š. jer nam je uslišio dove i učinio da dočekamo i ovaj ramazan. To je bila i dova našeg Poslanika s.a.v.s. Ovo je mjesec posta, Kur’ana, teravih – noćnog namaza, milosti, ali i mjesec kada moramo jačati porodične, rodbinske i bratske veze i popravljati odnose. Nama je u Sandžaku to potrebnije više nego ikada. Vjerujem da će zbog blagodati ramazana sve to biti lakše sada nego kasnije, moramo iskoristiti ovaj trenutak za postizanje zadovoljstva Allaha dž.š., bez odlaganja jer se vraćam na dovu s početka, samo Allah zna da li ćemo živi dočekati naredni ramazan. Ovo je poseban mesec i mi moramo učiniti mnoge posebnosti prema sebi i zajednici. Potrebna nam je solidarnost i samilost sa svima”, naveo je ef. Halitović.

Ocijenio je da su iza vjernika sve nesuglasice i da danas vjernici trebaju doviti i doprineti i institucionalnom ujedinjavanju.

“Muslimani u Sandžaku i ovaj ramazan dočekuju podijeljeni, ali da naglasim, tako je samo na planu ustanova, odnosno islamskih zajednica. Allahu hvala, kod vjernika je to stanje dosta bolje, vjernici nisu podeljeni, vjernici su braća. Moramo mi koji predstavljamo efendije, ulemu i rukovodimo islamskim zajednicama činiti dovu i moliti Allaha dž.š. da nam popravi stanje, a to isto moramo tražiti i od džematlija, da dove za jedinstvo među ustanovama. Nekada su dove džematlija mnogo korisnije i učinkovitije od naših dova. Ovo je prilika da radimo na ličnom unapređenju, ali i na unapređenju odnosa u zajednici, radi nas, naše djece i ummeta Muhammeda s.a.v.s”, naveo je Halitović.

Kazao je da vjernici moraju biti svjesni da je utočište u boravku u džamijama, a da je ramazan zbog svoje posebnosti prava prilika da svi ovog ramazana i nakon njega zijarete džamije, obavljaju namaze, zikre i dove.

“Moja dova Allahu dž.š. je da nam ukabuli ibadete, da nam popravi stanje, da ozdravi bolesne, da uputi neupućene da pomogne muftačnima. Molim Allaha da ovog ramazana naše živote usmjerimo ka džamijama, da boravimo u Allahovim dž.š. kućama, jer samo vernik koji je život vezao za džamiju je pod Allahovom zaštitom. Vernici koji borave u džamijama su stubovi džamija i stubovi našeg napretka. Zato svoja srca od ovog ramazana moramo još čvršće vezati za džamije”, kazao je Halitović.

Muftija Halitović kazao je da se muslimani u Sandžaku, osim za boljitak u svojoj zajednici moraju sjećati i svoje braće koja su u iskušenjima i kojima je posebno teško jer je ovo prvi ramazan koji dočekuju razdvojeni od najmilijih nakon prirodnih katastrofa.

Izvor: Anadolija