Muftija Hasib ef. Suljović ponovo na čelu Mešihata Islamske zajednice Sandžaka

0
1104
blank
Foto: Mešihat IZ Sandžaka

Na sjednica Sabora Islamske zajednice Sandžaka, održanoj jučer u Novom Pazaru, Muftija Hasib ef. Suljović jednoglasno je izabran za predsjednika Mešihata ove islamske zajednice.

Na sjednici je prethodno razmatran izvještaj izborne komisije o prispjelim kandidaturama za predsjednika, odnosno muftiju Mešihata Islamske zajednice Sandžaka.

Kako se navodi u saopštenju Mešihata ove islamske zajednice, od prethodnog zasjedanja Sabora IZ Sandžaka, održanog 29.12.2018. godine u Tutinu, razgovaralo se sa nekoliko kandidata za ovu važnu funkciju, međutim na kraju su sva četiri odbora Mešihata iz Sandžaka (Novi Pazar, Tutin, Prijepolje i Sjenica) predložili dosadašnjeg muftiju Hasiba ef. Suljovića za predsjednika Mešihata IZ Sandžaka na mandat od četiri godine.

blank
Foto: Mešihat IZ Sandžaka

Taj prijedlog je iznijet i obrazložen na sjednici Sabora, a prisutni članovi ovog organa, nakon konstruktvnih diskusija, jednoglasno usvojili ovaj prijedlog, saopštio je Mešihat IZ Sandžaka.

Muftija Suljović se obratio skupu i zahvalio na ukazanom povjerenju i podršci pozivajući imame i sve pripadnike Islamske zajednice da se aktivno ukljuće u njene buduće aktivnosti, zarad očuvanja zajedničkog emaneta-Islama, posebno vodeći računa o dosljednoj primjeni Kur’ana i suneta kako načaže svijetla viševjekovna tradicija muslimana na ovim prostorima.

On je, također, istakao neophodnost zalaganja za jedinstvo muslimana i dobar i kvalitetan odnost sa pripadnicima drugih vjera.

blank
Foto: Mešihat IZ Sandžaka

Hasib ef. Suljović je rođen 1958. godine u Novom Pazaru. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a srednju petogodišnju Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu 1978. godine. Diplomirao je na Islamskom teološkom fakultetu u Sarajevu 1982. godine (prvi iz Sandžaka). Jedan je od osnivača Isa-begove medrese u Novom Pazaru i profesor nekoliko predmeta.

Osnivač je Mešihata IZ Sandžaka 1993. godine. Bio je predsjednik udruženja uleme 80-ih godina i dugogodišnji imam Altun-alem džamije. Dva puta je biran za odbornika u Skupštini opštine Novi Pazar. Nakon ukidanja Mešihata IZ Sandžaka 2007. godine izabran je za predsjednika obnovljenog Mešihata IZ Sandžaka.

Na sjednici Vrhovnog sabora IZ Srbije 2016. godine izabran je za zamjenika Reis-u-uleme na mandat do 2021. godine.

Od osnivanja Rijaseta 2007. godine podnio je veliki teret i bio je jedan od stožera ove institucije, kao i bitan faktor za opstanak Rijaseta.