Muftija Suljović: Pokušali da mi zapale automobil, pa pucali

0
943
blank
Foto: Privatna arhiva, fotografija ustupljena Sandžačkim novinama

Muftija sandžački Hasib Suljović izjavio je da je nepoznata osoba tokom noći pucala na njegove sinovce koji su ga primetili dok je pokušavao da mu zapali automobil ispred porodične kuće u novopazarskom naselju Mur.

On je radiju Sto plus rekao da se napad desio oko pola dva poslije ponoći, kada se vozilo zaustavilo nedaleko od njegove kuće iz kojeg je izašao jedan muškarac i noseći kanticu sa benzinom krenuo ka njegovim automobilu.

“To je video moj sinovac i krenuo ka njemu, a potom i drugi. Tada je napadač počeo da bježi ka automobilu koji ga je čekao, izvadio pištolj i zapucao ka njima, a nekoliko hitaca im je prošlo pored nogu”, kazao je Suljović.

blank
Screenshot/Telegraf.rs

Ubrzo je obaviještena policija koja je, u prisustvu nadležnog tužioca, izvršila uviđaj tokom kojeg su, prema nezvaničnim informacijama, pronađene dvije čaure i kantica od pet litara u kojoj je bio benzin.

Patrola policije je i dalje ispred doma Suljovića.

Muftija je dodao da ne zna ko stoji iza tog, kako je rekao, mučkog napada, ali da je sličan onom kada je u subotu napadnut i teško povrijeđen njegov kolega Nezir Salihović, imam Bor džamije u Novom Pazaru.

blank
Foto: Privatna arhiva, fotografija ustupljena Sandžačkim novinama

“Apelujem na istražne organe da što pre otkriju počinioce i nalogodavce ovih napada, u suprotnom se bojim da je ovo tek početak nekakvog razračuna u kojem ja, efendija Salihović, ali i ostali građani neće imati mira”, poručio je Suljović.

On je istakao da mu posljednjih dana niko nije prijetio, ali da je na društvenim mrežama bio vrijeđan i da su ga “određene osobe označavale kao nekoga koga treba zastrašiti”.

On je predsjednik Mešihata Islamske zajednice Sandžaka, koja je deo Islamske zajednice Srbije kojem pripada i imam Nezir Salihović, koji je prije par dana pretučen na ulici dok se vraćao kući sa jacije namaza.

blank
Foto: Privatna arhiva, fotografija ustupljena Sandžačkim novinama

Suljović je na konferenciji za novinare izjavio da ne zna ko je napao njegovog kolegu i ko su nalogodavci, ali je kazao da su reis Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović i funkcioner Stranke demokratske akcije Sandžaka Fuad Baćićanin kreirali atmosferu u kojoj je Salihović napadnut.

Nasufović i Baćićanin su odbacili te optužbe kao neistinite, a reis je u saopštenju za javnost naveo da je Suljović smijenjen sa te pozicije, da su izbori u toku, a da se on sam proglasio za sandžačkog muftiju.