Muhić: Projekt “Bosna bez Bošnjaka” zamjenom imena u “Bosance”

0
407
blank
Foto: SANA

Bosnom hara projekt “Bosna bez Bošnjaka“, planiran da se realizuje brisanjem imena Bošnjaka i bošnjaštva i njihovom zamjenom “Bosancima“ i “bosanstvom“. Puca se iz svih oružja. Najviše “ćorcima“. Propaganda projekta “bosanstva“ bruka se javno na sve načine, zastupajući ovu besmislenu i neodrživu tezu, bez zazora i srama.

Piše: Ferid Muhić

Kvazinaučnim ispraznim lingvističkim diskusijama skreće se pažnja sa neporjecive i očigledne činjenice da realno postoje Bošnjaci – višemilionski narod/nacija sa svojom hiljadugodišnjom historijom, koji danas realno čini apsolutnu demografsku većinu u BiH, i koji pod ovim svojim pradrevnim vlastitim imenom žive na cijelom prostoru Balkana kao i u dijaspori širom svijeta!

Kome to smeta njihovo ime? Zašto se tako uporno, koliko god tupavo, šire laži, krije istina, fabrikuju novokomponovani mitovi? Zašto su zavrli kao sivonje, da se po svaku cijenu nekako otresu tog neželjenog imena. Rekao bi čovjek da im je ono okov na nogama, omča oko vrata! Da je neplaćeni dug predaka kojima su oni, ni krivi ni dužni, ostali žiranti! Pa smislili da promjenom inena, odricanjem od predaka, pokrenu pravnu parnicu da oni sa tim dugom nemaju ništa. Kad bi samo mogli dokazati da su ono bili Bošnjaci a da oni to nisu – nego da su Bosanci!

Ali, ako je municija kojom se puca isuviše slaba da bi ostvarili naručenu promjenu imena, cilj agitatora ovog projekta (za koga li rade, šta li im je obećano?), nije bezazlen nego krajnje zloćudan. Ostvarenje tog cilja može se osujetiti samo ako se raskrinka skriveni smisao ovog projekta. Koji je to cilj? Onaj pravi smisao, cilj koji na sve načine pokušavaju sakriti?

Smisao projekta “Bosna bez Bošnjaka“ utemeljen je na premisi da je vraćanje imena Bošnjaci glavni faktor zbog kog je izvršena agresija na BiH. Jedan od najagilnijih agitatora ovog projekta eksplicite tvrdi da “…do agresije na BiH ne bi došlo da se umjesto imena “Bošnjaci“ izabralo ime “Bosanci“. Za njega, ime njegovog naroda se može birati kao lubenice na pijaci. Kucneš prstom, oslušneš, pa koja ti se učini bolja, tu uzmeš? Najzad, pokazala zmija noge!

Iz ove premise slijedi i zaključak. Pošto su Bošnjaci bili pravi krivci za agresiju na BiH, to znači da su Bošnjaci danas glavna smetnja za opstanak BiH?! Da nisu izabarali pogrešno ime, ne bi bilo ni agresije, ni genocida. I ujedno: dok god se drže tog (pogrešno izabranog) imena, sebi traže belaja a državi BiH prave nerješiv problem!?

Maske su pale! Podmukli smisao i poruka agitatora bosanstva je konačno objelodanjena! Projekt “Bosna bez Bošnjaka“ je raskrinkan. Užasna je njihova poruka, ogavan je njihov projekt! Intenzivirali su propagandu taman uoči obilježavanja 30 godina od genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici, pa im poručuju:

“Vi, koji ste bili žrtve genocida, sami ste krivi! Pobijeni ste zato što ste htjeli biti Bošnjaci umjesto da budete Bosanci. Vi, koji i dalje hoćete da ostanete Bošnjaci, odrecite se svog imena jer ono predstavlja glavnu smetnju za opstanak BiH.“

To se zove genocid pravnim sredstvima, na djelu! Uz pomoć lingvistike! Monstruozna ideja, monumentalna bedostoća, moralni bezdan! Da bi zločinci mirno spavali, Bošnjaci treba da promijene ime, jer svojim imenom podsjećaju zločince na počinjeni genocid i sve masovne zločine, te im kvare san!

Pomirenje je potrebno. Do pomirenja će jednog dana doći. Pomirili su se i vlasti SAD i autohtoni narodi, koji su na toj teritoriji oduvijek živjeli: Čejeni, Apači, Sijuksi, Čeroki, Komanči… To pomirenje nije se desilo pritiskom na ova plemena da promijene svoje ime, nego upravo poštovanjem njihovog etničkog, duhovnog i kulturnog identiteta.

Bošnjaci nisu pleme. Agresori nisu nikada imali vlast nad Bošnjacima i Bosnom. Bošnjaci su drevni narod i savremena nacija, oduvijek svoji na svojoj, na plemenitoj zemlji Bosni. Pomirenje sa Bošnjacima se neće desiti brisanjem njihovog imena, nego samo punim uvažavanjem dostojanstva Bošnjaka i integriteta njihove izvorne, matične zemlje Bosne.

(Akademik Ferid Muhić, Bošnjaci.net)