Muković osudio zloupotrebu Sandžaka u namirivanju albanskih nacionalnih interesa

0
738

Uoči nastavka pregovora između Beograda i Prištine u Briselu, pojavile su se izjave o podjeli Kosova koje su izazvale su veliku buru u javnosti.

Zamjenik predsjednika vladajuće Demokratske partije Kosova, Rexhep Hoti, izjavio da bi “podjela Kosova podrazumijevala uzimanje Sandžaka i dio juga Srbije”.

“Odvajanje se ne može dogoditi bez pripajanja Kosovu dijela Sandžaka, koji pripada Srbiji, i dijela Sandžaka u Crnoj Gori i bez uzimanja doline Preševa”, rekao je Hoti i dodao da “Kosovo i Albanci imaju dobar geostrateški položaj, SAD i NATO, podršku Sjeverne Makedonije i zvanično priznanje od svih susjednih zemalja, izuzev Srbije”.

Predsjednik Bošnjačke narodne stranke i državni sekretar u Vladi Srbije, Mujo Muković, osudio je zloupotrebu pitanja Sandžaka u rješavanju i namirivanju albanskih nacionalnih interesa i otvorene pretenzije na dijelove ove regije.

“Najoštrije osuđujem pokušaje iscrtavanja novih granica na štetu bošnjačkog naroda, koji je stoljećima autohton na području Sandžaka, gdje živi zajedno u miru sa Srbima i drugim narodima. Sandžački Bošnjaci nisu maloljetan već zreo politički narod, koji je dio bošnjačkog nacionalnog korpusa na prostoru bivše Jugoslavije”, poručio je Muković.