Muratović optužio stranačku vrhušku: Za čije interese razbijate SPP?

0
171
blank
Foto: SPP/Facebook

Posljednjih dana na sceni je napad na Admira Muratovića i Samira Tandira, nekadašnje članove i funcionere Stranke pravde i pomirenja (SPP), koji su se zbog svog novog političkog angažmana van okvira nekadašnje stranke, našli na udaru stranačkog biltena SPP-a, poznatijeg pod nazivom Sandžak Press.

Muratović, ali i njegov sadašnji politički saborac Tandir se kroz zamjenu teza optužuju za zloupotrebu i udare na Islamsku zajednicu, kao i na autoritet njenog poglavara muftije Mevluda Dudića.

Navodi se da Tandir javno i transparentno, a Muratović “pasivno i podmuklo djelujući iz senke”, kao čelnici “dezerterskog inicjativnog odbora BOSS”, degradiraju legitimitet Islamske zajednice u Srbiji “vršeći komparaciju muftije Dudića sa Mulama iz Avganistana”.

Za to vrijeme Muratović ne miruje i na svom Facebook nalogu nastavlja da javno razobličava djelovanje vrha SPP-a, optužujući ih da navodno rade na razbijanju stranke po nalogu kriminalnih klanova.

“Razbija mu se stranka. Neće mu niko na pozicije. Odbornici mu otkazuju poslušnost, pa bi da se sakrije iza Islamske zajednice u Srbiji. Tako je to sa nedoraslima koji i dalje sjede u prostorijama Islamske zajednice i ne plaćaju kiriju”, navodi Muratović u jednoj od najnovijih objava na Facebooku.

On poziva rukovodstvo Islamske zajednice da “sprovedu sve svoje odluke i spriječe zloupotrebu najvažnije institucije”.

“Ja imam pravo da o tome govorim jer sam podnio ostavku, ali ne i onaj koji zloupotrebljava radnike IZ i imame da vode političke kampanje za stranku koja je davno skrenula i sa Muftijine ideje, i koja, što Vi dobro znate, pokušava Islamskoj zajednici naređivati šta da radi”, poručuje Muratović.

U video obraćanju Muratović vrhuški SPP, također, poručuje da već godinu i po dana uglavnom šuti na napade koji stižu iz njihovih redova.

“Šta god da kažem, pa i kad šutim, momcima koji su na sebe preuzeli pretežak zadatak i nisu kadri da to iznesu, to smeta. Naravno, ja ih razumijem jer preuzeti tako veliku odgoornost, a nebiti kadar da to nosiš, a ne želiš to da priznaš sebi, veliki je teret. Nastaviće to da puca iz dana u dan, krenuo je proces uništavanja onoga što smo zadnjih 12 godina pravili, kada su ti koji sada ovo uništavaju uglavnom bili u podrumu. Mene to ne čudi”, kazao je Muratović.

On je dalje naveo da je pred izbore za Bošnjačko nacionalno vijeće podnio ostavke na funkcije koje je obnašao u Islamskoj zajednici i da smatra da je to fer potez i da nije htio zloupotrebljavati resurse ove najznačajnije institucije sandžačkih Bošnjaka.

“Oni koji nemaju kapaciteta da se bez tutora bave iole ozbiljnijim poslom, sada vrište i kukaju na Admira Muratovića da on zloupotrebljava Islamsku zajednicu. To je laž. Na mene se ništa ne vodi, ja sam izašao i ja samo primam platu na osnovu diplome koju sam stekao, a ne na osnovu bilo kakve funkcije. Pokušavaju i to još da uzmu i ovo nije slučajan napad, već nastavak pritiska na one koji vrše odgovornost na Univezitetu i Islamskoj zajednici da se dalje obračunavaju samnom. Nažalost, posljednjih dana su bili i podlegli, ali će oni morati da pruže odgovore zašto je to tako”, rekao je Muratović.

Istako je da kao, kako kaže, vjernik i čovjek koji zna šta se dešava unutar sistema (SPP i IZuS), zna koji su sve navodno klanovi i koji od njih, kad i iz kojih razloga pritiska i da je to razlog ovog napada na njega.

“Kako je moguće da prvo pozdravite i čestitate novu koaliciju, a onda kažete neće biti jedinstva Islamske zajednice. Zašto neće biti jedinstva IZ? Kako je moguće da ničim izazavano udarite na mene vi iz SPP-a? Pa raspada vam se stranka, vi to dobro znate. Koga ste nedavno smijenili, a nije vam potpisao akt i niste o tome obavijestili javnost. Gdje su vam određeni funkcioneri, članovi predsjedništva stranke? Ko je odbio da bude rukovodilac organizacije unutar vaše stranke. I na kraju, za čije intrese razbijate SPP?”, zaključio je Muratović.

Izvor: Sandzacke.rs