Muratović: Projekat albanizacije Bošnjaka propao, sa njim i politika Sulejmana Ugljanina

0
539
blank

Službenik Islamske zajednici u Srbiji i jedan od inicijatora formiranja liste ”Savez za Sandžak i Dobre Bošnjane” na izborima za BNV, Admir Muratović, ocijenio je da je projekat albanizacije sandžačkih Bošnjaka propao, a sa njim i politika Sulejmana Ugljanina. On je, u objavi na svom Facebook nalogu, lidera SDA optužio da je, uz jednog službenika BIA-e, predsjednicom BNV i Ismetom Azizijem dio organizovane grupe koja je stajala iza pokušaja albanizacije u Sandžaku, što je, prema Muratoviću, gotovo dovelo do potpunog poremećaja odnosa Bošnjaka i Albanaca.

“Albanizacija Bošnjaka u Sandžaku je propao projekat. Svojim prijateljima među Albancima, kojih imam puno, sam i prije neki dan kazao da im sada treba biti potpuno jasno da su službenik BIA ‘Budo’, za koga su me neki od njih ranije molili ‘da ga ne diram’, to radio u saradnji sa Ugljaninom i predsjednicom BNV, uz potvrdu svog rođaka Šefketa Hukića iz Peći da je ‘lojalan ideji’, kao i uz soliranje, kako oni tvrde, Ismeta Azizija, gotovo doveli do potpunog poremećaja odnosa Bošnjaka i Albanaca.

Rekao sam im da je Azizi ‘obični trgovac’ koji ima krizu sopstvenog identiteta. Evo danas pravi selfi ispred Gaziye, doduše jedno 20 metara udaljen kao ‘dijete kad ga pobijediš u igri klikera’. Tu sam mu kazao još prije par godina, da ako nastavi da se tako nedolično ponaša da ce biti odgovoran za nepovjerenje koje ce se desiti između dva naroda, a da ćemo mi savez praviti sa onima koji nas priznaju, jer ko nas ne priznaje ne priznajemo ni mi njega. Nista lično to je stvar samopoštovanja.

Dakle, projekat albanizacije Bošnjaka je propao, a sa njim i politika Sulejmana Ugljanina. Zato ja iznova pozivam birače SDA da ga kazne zbog trgovine našim vitalnim interesima.

Prijateljima na Kosovu sam kazao i da je Ugljann u Turskoj – tursko siroče, u Prištini – najveći Albanac, u Beogradu, kad je ministar – srbofil, a u Sandžaku najveći Bošnjak. A ustvari sve za ‘šuške’. Kazao sam im da su Bošnajci stameni u svom identitetu i spremni sa svima da sarađuju na obostrano dobro.

Sandžak je srce Balkana, da bi srce radilo kako treba ne smije biti aritmije, a to znači da se moraju drzati tenzije pod kontrolom, a to znaci da smo osjetljivi prema svakom ko nam dira “emocije”. Ide novo razdoblje.

Bošnjaci su otvoreni za saradnju, Srbija je naša domovina. Sa Albancima nas veže vjera i bratski odnos. Crna Gora je domovina Bosnjaka i mi smo zainteresirani za njenu stabilnost. Bosna je naša Matica i svakog ćemo poštovati u mjeri u kojoj poštuje tu činjenicu. Zato Dodika ne poštujemo i smatramo da je veće zlo svom narodu nego Bošnjacima. Svoji na svome, ispruženih ruku za savez sa onima koji dijele sa nama ove vrijednosti”, napisao je Muratović.

Izvor: Sandzacke.rs