Murić: Umjesto “srpsko” sada državljanstvo “Republike Srbije”

0
1222
blank

Predsjednik Stranke za Sandžak (SZS) Fevzija Murić izjavio je danas da se od oktobra prošle godine u rubriku državljanstvo u pasošima Srbije umjesto odrednice “srpsko” unosi “Republike Srbije” čime je ispravljena greška na koju su, kako je istakao, ukazivali od 2016. godine.

On je na konferenciji za novinare u Novom Pazaru kazao da je to rezultat brojnih aktivnosti rukovodstva te partije koja se obraćala raznim državnim institucijama, među kojima su i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Zaštitnik građana.

“Nakon naše pritužbe Zaštitniku građana, on je održao sastanke sa predstavnicima MUP-a i obavijestio nas da je ministarstvo otklonilo tu grešku i da se od oktobra u rubriku državljanstvo upisuje odrednica ‘Republike Srbije’. Ispravka će se vršiti u narednom periodu, prilikom obnavljanja pasoša koji su istekli”, rekao je Murić.

Lider SZS je dodao da je osnovni cilj te partije bio da se otklanjanjem te greške ispoštuje Zakon o državljanstvu i Ustav Srbije, ali i da se spreči diskriminacija nesrpskog stanovništva Srbije.

“Tom greškom se kršilo pravo Bošnjaka, ali i ostalih nesrba, na nacionalni identitet. Ispisivanjem prideva ‘srpsko’ označavala se pripadnost naciji, zbog čega su Bošnjaci smatrali da se njihov identitet briše, a nameće srpski. Odrednica o državljanstvu treba da prikazuje pripadnost državi, a ne naciji”, istakao je Murić.

On najavio da će djelovanje SZS u narednom periodu biti usmjereno ka unapređenju prava Bošnjaka, rješavanju njihovog, ali i statusa Sandžaka u Srbiji.