Muslimani bi do 2030. mogli činiti osam posto stanovništva Evrope

0
911
blank

Petina ukupnog muslimanskog stanovništva u svijetu živi na prostoru Evrope, Sjeverne Amerike i Australije, a očekuje se da će muslimanska populacija do 2030. godine činiti osam posto od ukupnog stanovništva Evrope, pokazao je izvještaj koji je objavljen na Univerzitetu društvenih nauka u Ankari, javlja Anadolu Agency (AA).

U organizaciji Centra za istraživanja i obuku u oblasti statistike, ekonomije i socijalnih pitanja za islamske zemlje (SESRIC) i Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice (YTB) u Istanbulu je danas počela dvodnevna radionica na temu “Muslimanska dijaspora: Očekivanja i izazovi za globalni mir i prosperitet”, a fokus će biti stavljen na Globalni izvještaj o muslimanskoj dijaspori.

Ova radionica okuplja visoke zvaničnike brojnih zemalja, predstavnike Organizacija islamske saradnje (OIC), kao i brojne predstavnike nevladinih organizacija i istraživače.

Prema izvještaju koji je pripremljen na Univerzitetu društvenih nauka u Ankari, ustanovljeno je kako se porast muslimanskog stanovništva ne bilježi samo u regijama Bliskog istoka, Sjeverne Afrike i Azija-Pacifika. Naglašeno je kako petina ukupnog muslimanskog stanovništva u svijetu, živi u Europi, Sjevernoj Americi i Australiji.

Izvještaj pokazuje da u Europi žive 44 miliona muslimana, kao i da je broj muslimana u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) prešao cifru od pet miliona.

Prema izvještaju, predviđa se da će muslimani do 2030. godine činiti osam posto ukupnog stanovništva Evrope, kao i 2,1 posto stanovništva SAD-a. Osim toga, očekuje se da će do 2030. godine najmanje 79 zemalja svijeta imati milionsku muslimansku populaciju.