Na današnji dan parafiran je Dejtonski sporazum, šta je tad rekao Alija Izetbegović

0
801
blank

Prije tačno 24 godine u američkoj bazi Wright-Patterson u Dejtonu parafiran Opći okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljeno trenutno administrativno ustrojstvo naše zemlje.

Podsjećamo, Dejtonski sporazum su parafirali predsjednik Republike BiH Alija Izetbegović, predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman i predsjednik Srbije Slobodan Milošević.

Sporazum je parafiran nakon višesedmičnih pregovora u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD-a Warrena Christophera, a pored njega glavni američki posrednici bili su Richard Holbrooke i general Wesley Clark.

Ipak, Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Nakon ceremonije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu predsjednik Republike BiH Alija Izetbegović kazao je:

“Ovo nije pravedan mir, ali je pravedniji od nastavka rata. U ovakvoj situaciji kao što jeste, i ovakvom svijetu kakav je, bolji mir i nije mogao biti postignut”.

Dejtonski mirovni sporazum, ima ukupno 12 aneksa, koji pokrivaju vojne, političke i civilne aspekte mirovnog dogovora, kao i regionalnu stabilizaciju.

Aneks četiri tog sporazuma je i danas Ustav Bosne i Hercegovine. Dan uspostavljanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH – 21. novembar entitetski je praznik i neradni dan u entitetu RS.

Izvor: Radiosarajeo.ba