Na godišnjicu neuspjelog puča u Turskoj u muzeju “Ras” otvorena “Biblioteka 15. jul”

0
607
blank

U povodu treće godišnjice pokušaja vojnog udara u Republici Turskoj, u novopazarskom muzeju “Ras” jučer je otvorena “Biblioteka 15. jul”, kao i izložba fotografija “Pobjeda demokratije, 15. juli 2016.” koja podsjeća na dešavanja tog datuma u Ankari i Istanbulu.

Opremanje i osnivanje “Biblioteke 15. jul” u muzeju Ras Novi Pazar realizovano je od strane Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Presjecanjem vrpce, biblioteku su otvorili ambasador Turske u Beogradu Tanju Bilgic, predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić, gradonačelnik i predsjednica Skupštine grada Novog Pazara, Nihad Biševac i Ifeta Radončić, koordinatorka TIKA-e u Beogradu Cagla Gultekin Tosbat i direktor muzeja Fuad Baćićanin.

Na otvaranju biblioteke novopazarskog gradskog muzeja prisustvovali su naučni i kulturni radnici iz Novog Pazara i regije, kao i gosti iz Republike Turske.

Turski ambasador je, obraćajući se na otvaranja biblioteke, istakao da je TIKA, pored toga što je stvorila uslove i obogatila knjižni fond, dala podršku za digitalizaciju knjižnog blaga.

Koordinatorka TIKA-e u Beogradu Cagla Gultekin Tosbat je rekla da su posebno bili sretni što je projekat bio vezan za obilježavanje 15. jula, Dana demokratije i nacionalnog jedinstva.

blank

Ona je uputila zahvale narodu Novog Pazara i kao poklon za novootvorenu biblioteku uručila komplet knjiga namijenjen lingvistima i orjentalistima.

Podsjetivši da je novopazarski muzej Ras institucija koja je osnovana prije 66 godina, direktor muzeja Fuad Baćićanin je rekao da je zbog značajnog broja i važnosti rukopisa koje posjeduje prošle godine osnovana muzejska biblioteka i da je digitalizirana uz pomoć projekta koji je podržala TIKA-e i Republike Turske.

“Republika Turska je još jednom pokazala da zna cijeniti znanje i želju za znanjem i naukom jer je ovo samo jedan u nizu projekata koji su na polju obrazovanja nauke realizovali u našem gradu i regionu”, rekao je Baćićanin istakavši da otvaranje biblioteke na ovaj dan simbolizira dostojanstvo i demokratiju.

Tokom otvaranja biblioteke priređen je i prigodan program i obilazak muzejskih eksponata.

Ambasada Republike Turske u Beogradu sutra će organizirati konferenciju na temu “Vojni udari i politički i društveni pogled na pokušaj vojnog udara 15. jula”.

Izvor: Anadolu Agency