Na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće najviše glasova osvojila lista SDP

0
394
blank

U novom sazivu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), od 35 vijećnika, po 12 će imati liste Sandžačke demokratske partije (SDP) i Stranke pravde i pomirenja (SPP), 10 su osvojili kandidati SDA Sandžaka i jedan mandat je vlasništvo liste Admira Muratovića.

Ovo su konačni rezultati izbora za BNV, koje je saopćila Republička izborna komisija (RIK), nakon ponovljenog glasanja u nedjelju, na jednom izbornom jmestu u tutinskoj opštini.

U izbornoj trci učestvovalo je pet lista, koje su formirale bošnjačke političke partije: “Sandžačka demokratska partija – Husein Memić“, “Jedinstveno za slobodno Vijeće – Stranka pravde i pomirenja – dr. Misala Pramenković“, “Bošnjačko jedinstvo – dr. Sulejman Ugljanin“, “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane – Admir Muratović“, koji je formirala stranka u nastajanju Bošnjačko-srpski savez (BOSS) iz Prijepolja, i “Bošnjačka lista – Esad Džudžo“, Bošnjačkog demokratskog saveza Sandžaka (BDSS) iz Tutina.

Prema konačnim podacima, koje je saopćila RIK, najviše glasova osvojila je lista SDP 15.930. Na drugom mjestu, sa osvojenih 15. 276 glasova, nalaze većnici SPP. Listu SDA Sandžaka podržalo je 12. 998 birača za 10 vijećnika. Jedan mandat osvojila je Muratovićeva lista, za koju je glasalo 1.791 Bošnjak sa pravom glasa.

“Bošnjačkoj listi“ Esada Džudža, 213 glasova, bilo je nedovoljno da pređe izborni cenzus.

Za razliku od izbora, prije četiri godine, izlaznost na ovim je bila znatno manja. Manji broj glasača zabilježile su liste SDA i SPP, a porast SDP.

Konačni izborni rezultati za BNV samo su potvrdili da će tri najjače bošnjačke partije, biti i glavni konkurenti za vođenje krovne nacionalne institucije. Niko nema dovoljan broj mandata da samostalno formira novo BNV, pa je pravljenje koalicija neminovno.

Iako su, nakon završenog glasanja 13. novembra, krenule neko optužbe o krađi glasova, iste večeri krenuli su razgovori o pravljenju koalicija. Vijećnici SDA Sandžaka, sasvim je sigurno, neće voditi više glavnu riječ u tom nacionalnom vijeću, niti nametati partijske programske ciljeve u aktivnostima Vijeća.

Izvor: Danas.rs