Na Kosovo vraćeni posmrtni ostaci devet Albanaca iz masovne grobnice kod Raške

0
770
blank
Foto: Anadolija

Na Kosovo su danas vraćeni posmrtni ostaci sedam i dijelovi još dvije osobe koje su se vodile kao nestali od masakra u selu Rezale, u opštini Skenderaj, tokom kosovskog rata 1999. godine.

Posmrtni ostaci Albanaca su pronađeni i ekshumirani u masovnoj grobnici u Kiževaku, kod Raške, u Srbiji.

Rođaci nestalih, kosovski premijer Albin Kurti i ostali lideri institucija prisustvovali su ceremoniji vraćanja i preuzimanja posmrtnih ostataka u Merdaru, na prijelazu između Kosova i Srbije.

Kurti je položio cvijeće na kovčege žrtava rata, koji su bili prekriveni nacionalnom zastavom, dok su ih pripadnici Kosovskih sigurnosnih snaga (KSB) nosili nekoliko metara do prvog kontakta sa članovima porodica.

U obraćanju prisutnima Kurti je rekao da je bol ovog dana velik za sve, a posebno za porodice čiji su članovi nestali prije 22 godine, pet mjeseci i 25 dana.

Masakr u Rezali iz aprila 1999. godine

“Ovo ovdje danas je istina koja se pokušavala prikrivati masovnim grobnicama, tiho, više od dvije decenije. Svih ovih godina bili ste vi porodice ti koji su rušili tišinu i niste dozvolili zaboravu da pokrije zločine koji su se dogodili tokom rata. Danas se sa pijetetom sjećamo hrabrosti i snage porodica koje su stajale i stoje u borbi za istinu i pravdu”, kazao je Kurti, prenijela je Anadolija.

Rekao je i da Kosovo ima dužnost da zatraži od Srbije da vrati nestale što je prije moguće i da je stoga “prvi prioritet”.

Tijela koja su danas vraćena na Kosovo prvo će biti odnijeta u Institut za sudsku medicinu Kosova, a zatim će biti predata porodicama kako bi bila sahranjena.

Masakr u Rezali dogodio se 5. aprila 1999. godine, kada su srpske paravojne formacije i vojnici strijeljali skoro sve mladiće i djevojke iz tog sela i potom ih pokopali u masovnu grobnicu.

Eksperti iz Misije vladavine prava Evropske unije (EULEX) zajedno sa stručnjacima iz Instituta za sudsku medicinu Kosova i Komisije za nestala lica Vlade Srbije otkrili su 16. novembra prošle godine posmrtne ostatke Albanaca u kamenolomu u Kiževaku, kod Raške.

Izvor: Anadolija