Nakon 32 godine 32 osobe: Nekad punili stadione, sada ne mogu ni autobus

0
631
blank
Foto: SDA Sandžaka

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka obilježila je jučer 32. godišnjicu osnivanja i rada uz vidno odsustvo značajnijih gostiju iz Stranke demokratske akcije BiH, što se može protumačiti lošim odnosima koji posljednji godina vladaju između dvije stranke.

Očito da nakon zaokreta politike Ugljaninove stranke prema Kosovu i Albancima i nakon svih dešavanja u SDA Sandžaka i BNV posljednjih godina, Bakir Izetbegović i rukovodstvo SDA BiH nisu posebno zainteresovani za uspostavljanje neke dublje relacije sa Ugljaninom i njegovom strankom.

Na obilježavanju jubileja SDA nije bilo čak ni gostiju iz ostalih bošnjačkih partija u Sandžaku, što je redovna praksa kada su u pitanju ovakve svečanosti.

U sali gradske skupštine Novog Pazara, gdje SDA obilježila 32. godišnjicu rada, jedva da je bilo nešto više od tridesetak osoba. Sranka koja je nekada punila stadione, danas teško može okupiti broj ljudi koji može stati u jedan autobus.

SDA Sandžaka je zbog negativnih tendencija na ovim prostorima, koje su rezultat aktuelne politike ove stranke, a tiču se projekta albanizacije sandžačkih Bošnjaka, bila suočena sa žestokim otporima od strane ogromne većine članstva, ali i značajnog dijela funkcionera unutar same stranke.

blank
Foto: SDA Sandžaka

Uprkos svemu, Ugljanin je nastavio saradnju sa negatorima Bošnjaka i bošnjačkog identiteta u Sandžaku, a ta saradnja na kratko je bila prekinuta tokom zadnje kampanje za Parlamentarne izbore, kada je Ugljanin procijenio da bi mu pojavljivanje Ismeta Azizija i njegove ekipe iz udruženja “Kosovo za Sandžak” u kampanji štetilo rejtingu, pa je sačekao da izbori prođu.

Podsjetimo, zbog ovakve politike Ugljaninu je i zvanična bošnjačka politika u Sarajevu okrenula leđa. U zadnjoj predizbornoj kampanji njegove SDA Sandžaka niko od zvaničnika SDA iz BiH nije došao i podržao Ugljanina, niti se iko iz Sarajeva pojavio na završnom mitingu u hali Pendik, što je nekada bila ustaljena praksa.

Stranka demokratske akcije Sandžaka kao najstarija bošnjačka partija, prešla je put od masovnog pokreta Bošnjaka u ovom kraju, preko apsolutne vladavine u sandžačkim lokalnim zajednicama sa većinskim bošnjačkim stanovništvom (Novi Pazar, Tutin i Sjenica), ali i najjače bošnjačke stranke u Crnoj Gori, do opozicione partije i kombi stranke u Brodarevu, Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši. Ta tendecija će se očigledno nastaviti i u ostatku Sandžaka.

blank
Foto: SDA Sandžaka

Izvor: Sandzacke.rs