Nakon inicijative Šefika Džaferovića: Sutra otvaranje konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru

0
293
blank

Od utorka u Novom Pazaru će biti sjedište još jednog diplomatskog predstavništva. Biće otvoren generalni konzulat Bosne i Hercegovine, objavili su srbijanski mediji.

Svečanom otvaranju, kako je najavljeno, prisustvovaće i ministrica inozemnih poslova BiH Bisera Tutković.

“Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Bisera Turković prisustvovat će u utorak, 23. augusta 2022. godine, svečanom otvaranju Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru.

Na svečanosti povodom otvaranja Generalnog konzulata gostima, među kojima će biti i zvaničnici Republike Srbije i Novog Pazara, obratit će se ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Bisera Turković.

Ceremonija svečanog otvaranja Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine, čije se prostorije nalaze u ulici Kosančićeva 57, zakazana je za 17.00 sati”, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Vlada Srbije je saglasnost za otvaranje ovog diplomatskog predstavništva dala krajem februara prošle godine.

Bosansko-hercegovački generalni konzulat “pokrivaće“ sandžačke opštine Novi Pazar, Tutin, Sjenicu, Novu Varoš, Priboj i Prijepolje.

Otvaranje ovog diplomatskog predsedništva inicirao je, u maju 2019. godine, član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović. O tome je, tada, razgovarao sa novopazarskim gradonačelnikom Nihatom Biševcem i predsjednicom Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasminom Curić.

Od prije godinu i po dana, u Novom Pazaru radi generalni konzulat Turske.

Izvor: Stav.ba