Ugljanin najavio protest u Novom Pazaru

0
841
blank
Foto: radioastoplus.com

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin rekao je danas da će narednih dana pozvati građane da zajedno sa narodnim poslanicima ove partije izađu na ulicu i izraze nezadovoljstvo stanjem u zemlji, piše portal radija Sto plus.

On je na konferenciji za novinare rekao da će na taj način iznijeti zahtjev za rješavanje statusa Sandžaka i Bošnjaka.

“Nemamo više interes da stvaramo krivu i prividnu sliku o postajanju neke demokratske institucije Skupštine Srbije. Dakle, pozvaćemo građane da izraze svoje nezadovoljstvo i naše poslanike da se ne ponižavaju više u Skupštini Srbije, već da na trgu u Novom Pazaru kažu građanima Sandžaka šta oni rade i žele“, rekao je Ugljanin.

blank
Foto: N1

On je pojasnio da će cilj skupa biti da građani iskažu želju za stvaranjem stabilnih mehanizama, koristeći podršku Evropske unije, šire međunarodne zajednice i demokratskih snaga Srbije, koji će garantovati budućim generacijama da više nikada neće doživjeti ono što su doživjeli njihovi preci u Sandžaku i Bosni.

Na pitanje Sto plus radija da li se oni na ovaj način pridružuju građanima koji protestuju širom Srbije, Ugljanin je rekao da SDA Sandžaka od prvog dana podržava te proteste.

blank

“Mi godinama govorimo da u Srbiji ne postoji vladavina prava, da postoje paralelne strukture vlasti, da su državni sistem i institucije urušene, tako da nam je drago da su to konačno shvatili i ostali građani Srbije koji su birali Vučića, Šešelja i ostale ekstremiste. Na njima je da njih smijene, a na nama je da mi u Sandžaku, kao autohton narod, kažemo u kakvom društvu želimo da živimo“, rekao je Ugljanin.

Na pitanje radija Sto plus da li će poslanici ove stranke i dalje prisustvovati sjednicama Skupštine Srbije, on je odgovorio da će o tome odlučiti Glavni odbor stranke.

Podsjećamo, Sandžačke novine su prije nekoliko dana oštro kritikovale dvostruku politiku Ugljaninove stranke prema aktuelnoj vlasti navodeći da dok se cijela Srbija diže na noge i protestuje protiv Vučića dotle SDA koristi neke trivijalne razloge da ne organizuje proteste u Sandžaku, a samim tim staje na stranu režima Vučića.