Nana Fata: 20 godina sam šutjela i lijepo se sudila, sad neka sklone crkvu

0
608
blank
Foto: Anadolija

Prošla je godina od isteka roka koji je Evropski sud za ljudska prava odredio za uklanjanje crkve sagrađene na imanju Fate Orlović u Konjević-Polju. Ona kaže da joj je godina u kojoj je čekala provedbu obavezujuće odluke u njenu korist sporo prolazila.

Uputila je poruku vlastima bh. entiteta Republika Srpska.

“Pozivam ih da nose svoj objekt iz moga dvorišta, bez galame. Ja sam 20 godina šutjela i lijepo se sudila, nisam galamila. A sad ih oštro pozivam da crkvu nose iz moje avlije”, rekla je Fata Orlović.

Podsjetimo, Evropsku sud za ljudska prava je 1. oktobra 2019. godine donio odluku, odnosno konačnu presudu kojom se nalaže da BiH mora izvršiti odluke kojima se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta nane Fate. Krajnji rok je bio april 2020. godine, a od tada je prošla godina.

Na slučaj Fate Orlović podsjetio je jučer i visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko), koji je u saopćenju naveo da je ona dugo čekala pravdu, a sada se već dugo kasni s provedbom obavezujuće odluke Evropskog suda u njenu korist.

“Želim da se pravda zadovolji i da se Fata Orlović ispoštuje zbog nevolja kroz koje je prošla tokom duge i iscrpljujuće pravne bitke. U svojoj poodmakloj dobi Fata Orlović ne zaslužuje daljnje nepoštovanje vlasti Republike Srpske, već neodložno i potpuno zadovoljenje pravde” rekao je visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko).

Budući da je vladavina prava presudno načelo Općeg okvirnog sporazuma za mir, visoki predstavnik će se referirati na ovaj i druge slučajeve u svom idućem izvještaju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda kao na još jedan primjer potpunog zanemarivanja izvršenja sudskih odluka, saopćeno je iz OHR-a.

Izvor: Avaz.ba