Nana Fata Orlović zapostila iako su joj ljekari zabranili

0
494
blank
Foto: Avaz

Reporteri sarajevskog Avaza Nanu Fatu Orlović posjetili su jučer u njenoj kući u Konjević-Polju, gdje im je rekla da je zapostila iako su joj ljekari to zabranili.

Kazuje da se pripremila za ramazan, koji će provesti u svojoj kući, te da joj je ovo drugi ramazan bez pravoslavne crkve u njenom dvorištu, a koja je, nakon decenija pravne borbe, uklonjena prije dvije godine.

“To je bila najveća borba i najviša milost od Allaha, dž.š., uklanjanje crkve i dočekivanje ramazana i Bajrama bez nje. Sada s terase svoje kuće vidim cijeli svijet i svaki dan mi je, uz zdravlje moje djece i unučadi, sve veseliji”, rekla je nana Fata.

Kroz smijeh dodaje i da joj ljekari zabranjuju da posti, ali kaže da ih neće slušati.

“Ja postim od svoje jedanaeste godine. Postila sam i ljeti, kada se žnjela pšenica, a tokom odmora u hladu, uzrele, crvene trešnje nas djecu mame, ali smo uspjeli da se suzdržimo. Ništa me neće pokolebati, postit ću dok sam živa”, kazala je Fata Orlović.

Kritike djece

Priznala je da je zimus bila bolesna i da je „sada noge ne slušaju“, ali se, kazuje, uprkos svemu tome, dobro osjeća. Kaže da je noge bole zbog inzulina koji mora primati.

“Djeca me kritiziraju što ću sama biti u Konjević-Polju. Cijelu zimu sam, sinko, u stanu kćerke Hurije, na četvrtom spratu u Srebreniku, brojala dane kada ću krenuti svojoj kući. Kada sam prije sedam dana otvorila vrata svoje kuće, sreći i zadovoljstvu nigdje kraj”, kazala je podrinjska heroina.

Jasno i glasno im je, dodaje, kazala da ostatak života hoće da provede u svojoj kući, koja nije obnovljena donacijom i u kojoj je rodila sedmero djece.

Pripreme za hadž

Zahvaljujući dobrim ljudima, koji su za Fatin odlazak na hadž ove godine, s pratiljom kćerkom Zlatkom, osigurali 16.000 maraka, nana Fata broji dane do polijetanja ka Meki.

“,Svi papiri su osigurani i, ako Bog da, ovog ljeta idem na hadž koji sam više od 25 godina odgađala zbog crkve u svom dvorištu. Ikrar-dova bit će organizirana u mojoj kući, a na ispraćaj će doći sva moja djeca i unučadi iz Amerike. Do odlaska na hadž, tri moje unuke u Americi i jedna u Tuzli diplomirat će te će s diplomama doći na moj ispraćaj na hadž”, istakla je nana Fata Orlović.

Izvor: Avaz.ba