Nastava na bosanskom u Prijepolju i dalje samo kao izborni predmet

0
934
blank

Ove godine za pohađanje cjelokupne nastave na bosanskom jeziku u najvećoj osnovnoj školi u Prijepolju “Vladimir Perić Valter” nije se prijavio ni jedan učenik, piše portal lista “Polimlje”.

“Roditelji su imali prilike da popune anketni listić i niko se nije izjasnio za ovaj vid nastave. Imamo međutim one roditelje koji žele da djeca pohađaju bosanski jezik sa elementima nacionalne kulture kao izborni predmet”, kaže direktor ove osnovne škole Milinko Mićović.

Prema njegovim riječima ukupno 21 dijete uči bosanski jezik sa elementima nacionalne kulture i to 8 učenika u nižim i 13 u višim razredima osnovne škole.

blank
Osnovna škola “Svetozar Marković” u Brodarevu / Foto: edukacija.rs

Cjelokupna nastava na bosanskom jeziku samo u Borodarevu

Bosanski jezik kao izborni predmet pohađaju još učenici u osnovnim školama “Sveti Sava” u Bostanima i “Svetozar Marković” u Brodarevu, također od prvog do osmog razreda.

U Brodarevu, osim toga, postoje dva odjeljenja u kojima učenici pohađaju cjelokupnu nastavu na bosanskom jeziku, to su učenici prvog razreda i drugog razreda, oni sa kojima je prošle godine započela cjelokupna nastava na bosanskom jeziku.

“U Prijepolju se ovo pravilo ne primenjuje jer je nastava na bosanskom jeziku tek u začetku”, kaže Merisa Nuković, stručna saradnica Područnog ureda BNV u Prijepolju, Merisa Nuković.

Izvor: Polimlje