NATO na Kosovo prebacio rezervne trupe zbog obuke i straha od nemira

0
438
blank

NATO je na Kosovo prebacio rezervne trupe dodijeljene svojoj mirovnoj misiji KFOR zbog obuke, rekao je jedan od vojnih komandanata.

KFOR-ov regionalni komandant za istok, pukovnik Christopher Samulski, rekao je novinarima da su rezervne trupe stigle “kao dio uobičajenog planiranja za vanredne situacije”. Samulski je govorio u kampu Bondsteel, jednoj od baza KFOR-a.
Samulski nije dao nikakve konkretne informacije o tome koliko je vojnika stiglo na Kosovo, ali je govorio o jedinici “veličine bataljona”. Bataljon se obično sastoji između 500 i 1.000 vojnika.

Protesti Srba na Kosovu zbog zahtjeva da koriste srbijanske tablice na automobilima povećali su trvenja između Kosova i Srbije, više od dva desetljeća nakon što je NATO bombardirao Srbiju kako bi okončao represiju nad albanskom većinom na Kosovu.

Na Kosovu je trenutno stacionirano oko 3.700 vojnika NATO-a u misiji KFOR-a.

Blokade cesta podignute tokom ljetnih protesta uklonjene su tek kada su snage NATO-a uključile da nadgledaju proces, a Kosovo pristalo odgoditi pravilo o izdavanju dozvola sa novim rokom za zamjenu postavljenim do 31. oktobra.