Neispravna voda u 27 školskih objekata i javnih česama u Novom Pazaru

0
862
blank

Na osnovu ispitivanja Instituta za javno zdravlje Kragujevac voda nije ispravna za piće u 16 objekata osnovnih škola na području grada Novog Pazara, kao i na 11 javnih česama.

U detaljnom izvještaju ove ustanove, u koji je radio Sto plus imao uvid, navodi se da ova dragocjena tečnost u mikrobiološkom pogledu ne odgovara Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće, jer sadrži povećan broj koliformnih bakterija, streptokoke fekalnog porijekla ili zbog mutnoće.

Voda nije za piće u Osnovnoj školi “Rastko Nemanjić” u Deževi, kao i u isturenim objektima u Vranovini, Kovačevu, Šaronjama i Novopazarskoj banji, kao i u školi “Dositej Obradović” u Osaonici i isturenim odeljenjima u selima Buče, Bele Vode, Muhovo i Vučiniće.

Osim njih, neispravna voda je i u odeljenju Osnovne škole “Halifa bin Zaid al Nahjan” u Požegi, školi “Jošanica” u Lukarima, kao i njenim isturenim objektima u selima Žunjeviće, Kominje, Rajetiće i Brđani.

Vodu nije poželjno piti ni na javnim česmama Biserovača, Halimača I, Ćerimidžinica, Česmalija, Murovci, Batnjik, Vranovina, Balava česma Vučiniće, Izbice, kao i na česmama na izlazu iz Požege sa lijeve strane do šume i na Pazarištu pre Hidrocentrale.

Iz Gradske uprave za izvorne i poverene poslove Novog Pazara narednih dana će postaviti samolepljiva obaveštenja sa sadržinom kvaliteta vode na ispitivanim javnim česmama.

Od 41 vodovoda, koliko je ispitao Institut za javno zdravlje Kragujevac, voda je bila ispravna za piće na 14, a kompletni rezultati se mogu preuzeti na zvaničnom sajtu grada Novog Pazara putem linka http://www.novipazar.rs/zastita-zivotne-sredine/1065-obavestenja.