Neispunjeno obećanje liste “Vakat je” o depolitizaciji BNV

0
1455
blank

Tokom izborne kampanje za sastav Bošnjačkog nacionalnog vijeća čelnici liste “Vakat je”, koju je podržala Sandžačka demokratska partija, busali su se obećanjima da će će nastojati svim snagama da strukturu i budući rad i nastojanja BNV usmjere u pravcu depolitizacije, relaksacije, normalizacije i ozdravljenja odnosa između svih vijećnika bez obzira kojoj izbornoj listi pripadali i prekidu kontinuiteta jednopartijske okupacije ovog najvažnijeg nacionalnog i predstavničkog tijela bošnjačkog naroda u Republici Srbiji.

Nakon izborne kampanje za sastav Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji, Lista “Vakat je prof. dr. Sait Kačapor” je donijela odluku o sklapanju koalicije sa listom “Samoopredjeljenje dr. Sulejman Ugljanin”.

Koalicija je sklopljena nakon usvajanja jasno definiranih deset principa koje je istakla Lista “Vakat je”.

Podsjećamo, prvi princip bio je formuliran u smislu oslobađanja Bošnjačkog nacionalnog vijeća partikularnih uticaja i sprovođenja partijskih interesa, odnosno politizacije rada Vijeća.

“Želimo da zaustavimo dosadašnje procese koji djeluje pogubno i razarajuće na ovu instituciju. Nećemo više nikada dozvoliti da BNVS bude samo obični plijen jedne od bošnjačkih političkih partija i produžna ruka njene dnevne politike. Od ovih izbora počinje depolitizacija i prestaje višedecenijska jednopartijska politička okupacija ove instiutcije i njeno preuzimanje od bošnjačkih intelektualaca koji nisu opterećeni političkom isključivošću, već samo žele pomoći svom narodu da lakše da što efikasnije ostvare svoje nacionalne ciljeve i interese”, pisao je tada jedan od čelnika liste “Vakat je”, Esad Rahić, sadašnji potpredsjednik BNV.

Međutim, svjedoci smo da su sve ovo bila samo neispunjena preizborna obećanja liste “Vakat je”.

Pvi test na kojem su pali bila je kriza u Bošnjačkom nacionalnom vijeću izazavana odbijanjem Esada Džudža da podnese ostavku na mjesto predsjednika Vijeća, koju je od njega tražila Ugljaninova lista “Samoopredjeljenje”.

Bilo je to protivljenje predsjednika BNV da se odluke donose bez konsultacija unutar vladajuće koalicije. A najprije u slučaju inicijative o specijalnom satutsu za Sandžak, koju je usvojio Izvršni obor Vijeća bez prisustva funkcionera sa liste “Vakat je”. Džudžo je kasnije odbio potpisati takvu inicijativu upravo što se lista “Vakat je” usprotivila takvoj odluci jer nije konsultirana pri donošenju iste.

Zbog takve odluke Esada Džudža, on je pao u nemilost Sulejmana Ugljanina i liste “Samoopredjeljenje”, a prije svega SDA Sandžaka i pojedinaca iz proalbanske struje unutar te stranke. Dok je u javnosti podržan od strane liste “Vakat je”.

Međutim, šta se desilo i šta je to dovelo do obrta u stavu liste “Vakat je ” i svojevrsne izdaje Esada Džudža koji je upravo zbog njih stavljen na listu za “odstrijel”.

Vijećnici liste “Vakat je” bili su dio tijesne većine kojom je smijenjen tadašnji predsjednik Vijeća Esad Džudžo sa 18 vijećničkih ruku (od ukupno 35) i to sa 12 ruku vijećnika liste “Samoopredjeljenje” i 6 vijećnika liste “Vakat je”.

Zbog čega je lista “Vakat je” podržala smjenu čovjeka koji je branio njihovo pravo da budu konsultirani za odluke BNV?

Zbog čega su na sjednici podržali ovako ponašanje Sulejmana Ugljanina i liste “Samoopredjeljenje”, odnosno postupke koje su i doveli do krize u BNV?

Ova pitanja i dalje nemaju odgovora i tajna su, a sandžačka javnost čeka odgovore od liste “Vakat je”!

No, ono što se već može čuti u javnosti je da je lista “Vakat je” jedno veliko razočarenje. Kao prvi razlog se navodi to što je pristala na potpuno trivijalne funkcije i na trivijalnu ulogu unutar Vijeća. Druga stvar jeste to što su potpuno odustali od svog predizbornog programa koji su prezentirali biračima i zbog kojeg su dobili određeni broj glasova birača, a to je prije svega depolitizacija Vijeća.

No, ono što danas imamo i čemu smo svjedoci jeste da u posljednjih 10 godina Vijeće nije bilo više politizovano nego što je sada slučaj. Ono je potpuno zarobljeno od strane samo jedne političke stranke. Predsjednik te stranke, iako je samo vijećnik, u prostorijama Vijeća prima strane delegacije, drži sjednice najviših stranačkih organa svoje stranke, postrojava predsjednika i potpresjednike Vijeća i ima potpunu kontrolu unutar Vijeća.

I nakon svega, lista “Vakat je” na sve to šuti. ZAŠTO???

Izvor: Sandzacke.rs