Neminovan suživot na Pešteri: Dževad i Vujadin su komšije i prijatelji od detinjstva

0
1278
blank
Screenshot

Sjenica je jedna od teritorijalno najvećih opština u Srbiji na kojoj živi 74 odsto Bošnjaka i 20 odsto Srba.

To je višenacionalna sredina u kojoj živi više od 26.000 stanovnika. Ali kako oni kažu tu živi samo jedan narod, a to su Sjeničaci kako sebe vole da nazivaju.

Mještani kažu da je život na Pešterskoj visoravni ne samo moguć nego i neminovan. Prema popisu iz 2011. godine na ovom prostoru živi najviše Bošnjaka 19.500 i 5.200 Srba. Primjer dobrih komšijskih odnosa su i dvije porodice iz sela Vrsjenica.

Selo Vrsjenica je udaljeno od Sjenice 11 kilometara i ima 200 stanovnika, od čega je 25 bošnjačkih i deset srpskih domaćinstava. Jedna pored druge, skoro u isto vrijeme sagrađene su dzamija i crkva dok su dobrovoljne priloge za izgradnju davali i Srbi i Bošnjaci

Vujadin Luković i Dževad Muratović iz Vrsjenice su komšije i prijatelji iz detinjstva. Kažu da nema posla koji se obavi, a da jedan drugom ne priteknu u pomoć.

Uzajamno povjerenje i poštovanje između porodica Muratović i Luković traje generacijama. Poštovanje, razumjevanje jedan za drugog i međusobna pomoć ističu kao vrijednosti koje su najviše doprinijele tome da se generacije druže kada su ove dvije porodice u pitanju.

Izvor: Glas Zapadne Srbije