NENAMJENSKO TROŠENJE NOVCA: Krivične i prekršajne prijave protiv čelnika novopazarske lokalne samouprave

0
1013
blank

Državna revizorska institucija (DRI) podnijela je pet krivičnih i 11 prekršajnih prijava protiv odgovornih u lokalnoj samoupravi Novog Pazara zbog nenamjenskog trošenja novca i propusta utvrđenih prilikom revizije završnog računa budžeta i poslovanja grada tokom 2016. godine, saznaje radio Sto plus.

Prema informacijama iz te ustanove, prijave su 19. marta podnijete Prekršajnom sudu i Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Pazaru, ali u dopisu dostavljenom ovom radiju nisu željeli da otkrivaju protiv koga su pokrenuti postupci.

Osnovno javno tužilaštvo nam je odgovorilo da su po krivičnim prijavama Državne revizorske institucije u toku istrage protiv A.B., M.Š., S.Lj., D.L. i S.M. iz Novog Pazara.

U Prekršajnom sudu su radiju Sto plus rekli da su zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka podneti protiv E.P., A.L., M.Đ., D.L., H.M., S.M., A.B., N.B., H.H., M.Š. i E.R., svi iz Novog Pazara.

“Sva lica protiv kojih su podnijeti zahtjevi su pozvana u Prekršajni sud radi davanja izjava i postupci su u toku”, navodi se u odgovoru predsjednice tog suda Rubine Društinac.

Podsjećamo da je DRI prilikom revizije završnog računa i poslovanja lokalne samouprave Novog Pazara otkrila brojne nepravilnosti.

Grad, javna preduzeća i ustanove su tokom 2016. godine, kako se navodi u izvještaju, preuzeli blizu 515 miliona obaveza preko odobrenih aproprijacija, nezakonito isplatili skoro četiri miliona dinara za plate i doprinose radnika, a preko 64 miliona za javne nabavke bez poštovanja zakonskih procedura.